Design System

Met het gebruik van een Design System worden productcycli korter, omdat je sneller en nauwkeuriger kunt ontwerpen en implementeren. Bij het testen komen minder verrassingen naar boven. Een Design System bespaart op onderhoud, omdat wijzigingen beter voorspelbaar worden.

Een bibliotheek die de brug slaat tussen ontwerp en techniek

Een foto van een SWIS medewerker aan het werk met een design system

Waarom een Design System?

Als je veel energie hebt gestoken in het perfectioneren van designelementen als typografie, uitlijning en kleurengebruik, dan wil je dit niet zien verdampen tijdens het gebruik ervan binnen je organisatie.

Een Design System is een verzameling van de designprocessen, -patterns en -componenten die zijn ontworpen en die je consistent wilt houden in al je producten. Een Design System biedt een enkele bron van waarheid voor het bouwen van gebruikersinterfaces. Het is makkelijk te wijzigen en aan te vullen met nieuwe beproefde en werkende functionaliteit.

Met het gebruik van een Design System worden productcycli korter, omdat je sneller en nauwkeuriger kunt ontwerpen en implementeren. Bij het testen komen minder verrassingen naar boven. Een Design System bespaart op onderhoud, omdat wijzigingen beter voorspelbaar worden.

Waarde

  • Een enkele bron van de waarheid voor het bouwen van interfaces
  • Consistentie in alle websites en applicaties 
  • Betere voorspelbaarheid bij nieuwe product releases 
  • Uniforme uitstraling van het merk

Deliverables

  • Stijlgids
  • Componentbibliotheek
  • Design System veranderproces
Een foto van twee SWIS medewerkers aan het werk met een design system

Stijlgids

Een stijlgids is merkgebonden. Het bevat de basisset aan kleuren, lettertypes, vormen, fotografie en iconen. Heb je als organisatie meerdere producten en services, zoals een app, een website, een intern systeem, dan maken die wel gebruik van deze basis, maar technisch kunnen ze onderling sterk verschillen.


Componentenbibliotheek

Een componentenbibliotheek bevat lay-outs, artikelen, headers, carroussels en meer onderdelen die je verwerkt in een site of applicatie. De bibliotheek wordt in overleg opgezet; er zijn verschillende online tools die we hiervoor gebruiken. Binnen de bibliotheek is elke component gecategoriseerd, goed gedocumenteerd en responsive. Componenten kunnen aan elkaar worden gekoppeld, maar ze zijn niet afhankelijk van elkaar. De componentenbieb zorgt ervoor dat je meerdere producten kunt ontwikkelen met dezelfde, herkenbare functionaliteit. Je kunt dus sneller opschalen door in kortere tijd een nieuw online product te bouwen.


Design System veranderproces

Een Design System heeft pas toegevoegde waarde als het wordt gebruikt binnen de organisatie. Wij helpen je graag bij de implementatie en het beheer.


Duur:
10 dagen

Floris Lovink
Director of Marketing, Sales & Strategy
071 – 576 13 23
floris@swis.nl

Floris Lovink - Digitaal strateeg @ SWIS

Wil je meer informatie over deze dienst?

We denken graag met je mee! Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.