Drupal 9 komt eraan; wat betekent dit?

Een praktische handleiding voor de overgang van Drupal 7 of 8 naar Drupal 9
Artikel
Björn Brala
8 april 2020

Dit jaar - op 3 juni - wordt Drupal 9 gelanceerd. De ondersteuning voor Drupal 7 en Drupal 8 stopt per november 2021. In dit artikel leggen we je uit wat dit precies betekent, welke opties je kunt overwegen en wat hier de voor- en nadelen bij zijn.  

Foto van een whiteboard waarop een Drupal website en de technische omgeving staat

End-of-life Drupal 7 en 8 in november 2021

In 2021 is Drupal 7 tien jaar op de markt en Drupal 8 zes jaar. Met de komst van Drupal 9 wordt 2021 het jaar waarin Drupal 7 geen updates meer ontvangt en wordt gemarkeerd als onveilig. Drupal 8 is gebouwd op basis van Symphony 3, de ondersteuning hiervoor vervalt ook per november 2021.

Er is dus geen ontkomen aan: vanaf november 2021 moet je over zijn naar Drupal 9 om een veilige website in de lucht te houden. Dit vereist wat inspanning maar biedt gelukkig ook veel voordelen. Het helpt om op tijd te beginnen met je te verdiepen in alle opties, je hebt nu nog anderhalf jaar de tijd.  

Van Drupal 8 naar Drupal 9 

Met de komst van Drupal 8 in 2015 zijn Drupal websites beter te beheren, updaten en onderhouden. Drupal 9 doet hier nog een schepje bovenop. Voor jou als klant zijn de verschillen minimaal, maar technisch wordt er een grote voorjaarsschoonmaak gehouden. Met deze grote voorjaarsschoonmaak wordt onder andere oude code verwijderd. Dit betekent dat oud maatwerk of modules die gebruik maken van de oude code aangepast moeten worden aan de nieuwe situatie. De Drupal community heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het zo soepel mogelijk laten verlopen van deze overgang. 

Van Drupal 7 naar Drupal 9 

Het kan zijn dat je nog een website hebt die draait op Drupal 7. Deze versie is inmiddels tien jaar oud. Een upgrade is nu belangrijk. Veiligheid is niet meer gewaarborgd vanaf november 2021 dus zeker als er persoonsgegevens in je site zitten is het onverstandig te wachten. Een upgrade van Drupal 7 naar 8 is een serieus project. De verschillen tussen Drupal 7 en 8 zijn groot. Eigenlijk ga je je website opnieuw opbouwen. Dit is spannend en vereist inspanning, maar het biedt ook kansen.

De belangrijkste voordelen van Drupal 8 ten opzichte van Drupal 7:  

 

  • Drupal 8 biedt veel betere mogelijkheden voor het beheren en ontsluiten van je content. Je beheert je content op één plek en is vanaf hier makkelijk te ontsluiten via API’s. 

  • Drupal 8 maakt het makkelijk om content toe te voegen en te wijzigen. Je beheert je content in een gebruiksvriendelijke editor die je laat zien hoe het er op de site uit komt te zien.  

  • Drupal 8 biedt betere ondersteuning voor meertaligheid.  

  • Drupal 8 is efficiënt, zeker op het gebied van maatwerk.  

Een foto van een SWIS team aan het werk aan een Drupal site

Ik heb een Drupal 8 website, waar moet ik beginnen? 

Begin dit jaar met de voorbereidingen en zorg dat je site up-to-date is en blijft. Een Drupal 8 website voorbereiden op de migratie naar Drupal 9 kan nu al. Bij SWIS hebben we een controleprogramma ontwikkeld waarmee we Drupal 8 sites controleren en klaarstomen voor de migratie. Naast de gebruikte modules controleren we hiermee ook op maatwerk binnen je Drupal 8. 

Ik heb een Drupal 7 website, ga ik eerst naar Drupal 8 over of direct naar Drupal 9?  

Het uitgangspunt is om direct over te gaan naar Drupal 9. Dan voorkom je een tweede migratietraject. Het kan echter zo zijn dat je met je website gebruik maakt van modules die nog niet aangepast zijn voor Drupal 9 en het daarom verstandiger is eerst over te gaan naar Drupal 8. Het antwoord op deze vraag is voor elke website anders, daarom raden we een migratieworkshop aan om hier samen een antwoord op te verkrijgen en een plan van aanpak te maken voor de migratie.  

Migratieworkshop, wat houdt dat in? 

Tijdens deze workshop bepalen we met alle relevante stakeholders een realistische migratietijdlijn en strategie. We kijken naar de structuur van de data en welke stappen nodig zijn om een soepele migratie naar Drupal 8 mogelijk te maken. Na de workshop heb je een migratieplan waarin vastgelegd is:  
 

  • Welke content wel en niet gemigreerd wordt. 

  • Welke pre-migratie-, migratie- en post-migratie-stappen er genomen moeten worden. 

  • Welke functionele en technische voorwaarden gelden om te kunnen migreren. 

  • Wat kan geautomatiseerd gemigreerd worden en wat moet handmatig gebeuren. 

  • Wanneer er gemigreerd wordt, wie daarbij betrokken zijn en hoe de migratie getest wordt.

Foto van Björn die een overzicht van een techlandschap maakt op een whiteboard

Wil je meer weten over het controleprogramma dat we hebben ontwikkeld voor de overgang van Drupal 8 naar Drupal 9? Kunnen we je helpen met een migratieworkshop voor je Drupal 7 website? Of ben je klant bij SWIS en wil je weten met welke extra werkzaamheden je rekening moet houden voor de overgang van Drupal 8 naar Drupal 9?

Neem contact op met Björn, hij kan je er alles over vertellen.