DrupalCon 2019, onze top 5

Artikel
SWIS
12 november 2019

Eind oktober was DrupalCon in Amsterdam, het grootste Drupal event wereldwijd. Tijdens het event worden workshops, trainingen en sessies gegeven voor belangstellenden uit de industrie. Ook SWIS was erbij, we mochten zelfs een award in ontvangst nemen bij de Internationale Splash Awards, runner up in de categorie UX met Naturalis.nl. Met het team hebben we ons laten informeren en inspireren over alle laatste ontwikkelingen in Drupal. Dagomar Paulides, Team Lead bij SWIS, deelt zijn 5 highlights.

DrupalCon 2019, onze top 5

Core Initiatives

In de keynote over Core Initiatives werd de status toegelicht door de voortrekkers van een tiental ‘core initiatives’. Core Initiatives zijn speerpunten voor verdere ontwikkeling van Drupal, technische innovaties. Voorbeelden zijn het initiatief om de community meer inclusief te maken en ‘Promote Drupal’, om meer bekendheid te genereren voor Drupal onder een breed publiek. De bedenker van Drupal, Dries Buytaert, cureert de lijst van initiatieven (aangedragen door de community) die de focus krijgen voor verdere uitwerking. De introductie van dit concept heeft ertoe geleid dat Drupal 8 een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Nieuwe features zoals de Media module, JSON-API, Layout Builder en vele anderen zijn dankzij core initiatives ontstaan en hebben van Drupal een toonaangevend en veelzijdig platform gemaakt dat zich staande weet te houden in de corporate markt.

Driesnote

Op de tweede dag van DrupalCon was de keynote van Dries Buytaert zelf, de zogenaamde Driesnote. In deze Driesnote gaf Dries een update over de status van Drupal. Hoever zijn we gekomen en waar staan we nu, dankzij alle ‘Core Initiatives’. Volgens een vaste cadans en 'semantic versioning' worden sinds Drupal 8 zogenaamde major, minor en patch releases uitgebracht. Dat heeft ervoor gezorgd dat updates op een voorspelbare manier uitgebracht worden en dat nieuwe ontwikkelingen op een robuuste manier geïntegreerd worden in nieuwe versies van Drupal. Lees hier meer over de initiatieven en de status daarvan. 

Drupal 9

De release van Drupal 9 komt eraan. Tijdens DrupalCon hoorden we meer over deze grote release en het upgrade pad er naar toe. Bij oudere versies van Drupal betekende een grote release altijd dat een website volledig opnieuw moest worden gebouwd. Drupal 9 is de eerste grote update die breekt met die traditie. Websites in Drupal 8 die de afgelopen jaren voorzien zijn van alle updates, kunnen met een aantal stappen over naar Drupal 9. Dit is mogelijk dankzij het introduceren van nieuwe API's en de mogelijkheden in Drupal 8 zelf, waarbij oude code kan blijven staan vanwege backward compatability. Drupal 9 verwijdert die oude code, het updaten van Drupal 8 code betekent dan vooral het aanpassen van oude code om die nieuwe API's in gebruik te nemen. Die informatie is gedocumenteerd en er is goede tooling ontwikkeld om daarbij te assisteren. De toekomst na Drupal 9 voorziet er vooral in om op dezelfde manier verder te gaan en verder te ontwikkelen aan het ecosysteem. Het bepalen van die initiatieven om verder te bouwen aan het ecosysteem, wordt de komende tijd duidelijk als de release datum dichterbij komt.

Headless Drupal

Naast de keynotes waren er veel sessies om bij te wonen. Onze main takeaway? Headless Drupal is enorm gegroeid. Drupal vormt een uitstekende backend om te laten fungeren als content repository waarbij, door middel van bijvoorbeeld JSON-API, inhoud ontsloten kan worden naar een state-of-the-art frontend. Drupal vormt een goede basis om als centrale plek te laten fungeren in het digitale landschap van een klant. Het CMS kan uitstekend gekoppeld worden met externe systemen door middel van migraties naar Drupal toe, of het ontsluiten van data door middel van API's naar buiten toe.

Media Library & Drupal core

Ook op de community dag waren we aanwezig. Daar werkten we onder andere mee aan de nieuwe core module 'Media Library', waarbij we werden geassisteerd door de Media initiative lead SeanB. Deze module wordt onderdeel van core en is een gebruiksvriendelijke manier om allerlei typen media, zoals afbeelding, video, document, etc. te kunnen koppelen aan de inhoud. Voor ons vormt het meedoen aan het ontwikkelen van Drupal core een manier om iets terug te geven aan de community. Het gegeven dat Drupal uiteindelijk dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers wereldwijd tot stand komt en de manier waarop dit gebeurt is uniek te noemen. Ook in vergelijking met andere open source projecten. We zijn enorm dankbaar dat we onze open source vrienden hebben mogen ontmoeten op de DrupalCon en dat we deel uitmaken van de community.

Onze conclusie? Voor ons vormde DrupalCon vooral een bevestiging dat Drupal de beste keuze is voor de toekomst van SWIS en de toekomst van onze klanten. Wil je meer weten over Drupal? Neem contact met ons op.