Duurzame Digitale Verandering met Treeware

Artikel
Björn Brala
12 oktober 2021

Je hebt vast wel eens van commerciële, open-source en freeware software gehoord. Nu is het tijd voor Treeware. Een nieuwe categorie van software distributie die voor een duurzame toekomst zorgt.

Screenshot van GitHub Repositories en tekening van bomen

Deze week is het de week van duurzaamheid, een perfect moment om onze Treeware badge op Github te activeren. Wat dit inhoudt? Veel developers maken zich zorgen om hun omgeving en de huidige klimaatcrisis en willen graag hun steentje bijdragen om van deze wereld een betere plek te maken. Treeware speelt in op deze behoefte en is een partnership met Ecologi aangegaan om voor elke open-source package die aangeboden en hergebruikt wordt via GitHub een boom te planten. Vanaf vandaag hebben wij deze optie ook beschikbaar gesteld op onze GitHub Repositories

Samen tegen klimaatverandering 

Het idee kwam tot leven naar aanleiding van de populaire Postcardware (freeware waarbij de maker de gebruiker vraagt een bedankkaartje te sturen als blijk van waardering), die enorm populair werd in de Laravel community. Laravel staat overigens een deel van hun inkomsten af aan het bomenproject om het initiatief van Treeware en Ecologi te steunen.

Treeware zorgt in de open source community voor een duurzame twist zodat onze industrie iets positiefs bij kan dragen om klimaatverandering tegen te gaan.

Screenshot van de Treeware Badge op een GitHub Repository

James Mills, de bedenker van Treeware zegt hierover: "Ik heb onlangs een trend opgemerkt van mensen die methodes toevoegen om (een vorm van) betaling te aanvaarden voor hun open source pakketten. Dit leek me niet geschikt voor de kleine pakketten die ik heb uitgebracht. Het idee van Postcardware spreekt me zeker aan, maar het leek me niet de juiste oplossing voor mij. Toen ik las over het werk dat Phil Sturgeon samen met Ecologi heeft uitgevoerd om mensen bewust te maken van klimaatverandering, was dat een enorme inspiratie voor me. Ik begon me af te vragen hoe ik mijn steentje kon bijdragen aan het milieu, en toen drong het tot me door: Treeware was geboren."

Op dit moment zijn er al meer dan 8.000 bomen geplant door Ecologi via de Treeware badge. Wij hopen dit aantal uiteraard minimaal te gaan verdubbelen! ?

Screenshot of Treeware website showing number of planted trees