Gemeente Leiden lanceert digitale druktekaart

De druktekaart maakt een verantwoord en veilig bezoek aan de binnenstad mogelijk
Artikel
Jasper Zonneveld
29 juli 2020

Sinds vorige week heeft de Gemeente Leiden een druktekaart van de Leidse binnenstad gepubliceerd. Deze druktekaart laat in één oogopslag zien hoe druk het in het centrum van Leiden is. Aanleiding voor de druktekaart is het Coronavirus: onderlinge afstand houden is belangrijk om de verspreiding van het virus te beperken. En dat is bij minder drukte beter te doen. SWIS realiseerde de druktekaart.

Een afbeelding van de druktekaart Leiden

Actuele data op de kaart

Doel van de druktekaart is om het voor inwoners en bezoekers van Leiden mogelijk te maken om een bezoek aan het centrum van Leiden te plannen op basis van actuele informatie. Voor vertrek kunnen ze kijken hoe druk het op dat moment is in de Haarlemmerstraat, op de Aalmarkt en de Nieuwe Rijn. Op deze plekken staan sensoren die het aantal bewegingen van mensen die langslopen tellen. Ook geeft de kaart informatie over bezoekersdrukte op basis van ervaringscijfers. De kaart is te vinden op de website van de Gemeente Leiden en LeidenOpen.

SWIS ❤️ geo

Bij SWIS hebben we veel ervaring met GIS en geo-tools. Met ons product Mappi helpen we negen gemeentes in Nederland hun data snel, simpel en makkelijk op een digitale kaart te zetten. Dezelfde techniek hebben we gebruikt voor de druktekaart. De data krijgen we via de sensoren die verspreid zijn over de binnenstad. Zo geeft de druktekaart realtime inzicht in de drukte in de binnenstad. 

Bij SWIS worden we blij van dit soort projecten: het inzetten van technologie en data om inzicht te krijgen. Meer weten over onze ervaring met geo-tools of wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met Barry.