SWIS lanceert WordProof voor Drupal

Het vertrouwen in het internet staat onder steeds grotere druk. En dat heeft grote consequenties, niet alleen online, maar ook in ons dagelijks leven.
Artikel
SWIS
3 juni 2021

Met open-source, timestamps en blockchain technologie is het mogelijk om een betrouwbaar internet terug te krijgen.
 

wordproof_drupal_opensource

Bouwen aan “the trusted web” met het timestampen van content

Inmiddels bestaat het World Wide Web zoals wij die kennen al meer dan 30 jaar en is er veel veranderd. Het gemak van het internet is niet te ontkennen en de wereld is meer verbonden dan ooit. Helaas kleven er ook de nodige nadelen aan het internet. Denk maar aan fake news, internet trolls en copycats bijvoorbeeld. Met open-source, timestamps en blockchain technologie is het mogelijk om een betrouwbaar internet terug te krijgen. De Nederlandse start-up ‘WordProof’ loopt wereldwijd voorop, en samen met hen hebben wij een Drupal-integratie mogelijk gemaakt die vanaf heden beschikbaar is via Drupal.org.

De missie van WordProof is om vertrouwen onderdeel te maken van het DNA van het internet.

Sebastiaan van der Lans geeft aan: ‘’Simpel gezegd: als wat ik op het internet aantref mijn leven beïnvloedt dan wil ik zien waar deze informatie vandaan komt, wat er mee is gebeurd en wie er aan heeft gezeten. En wat van mij is, blijft van mij. Timestampen van alle inhoud op het internet doet precies dat. Met timestamps bouwen we op een open source manier aan een betrouwbaar internet. De voordelen van open-source gelden zo niet alleen voor site-eigenaren maar voor alle bezoekers van websites. We zijn zeer blij dat SWIS, dat zoveel ervaring met zowel Drupal als werken voor overheden heeft, de Drupal module gerealiseerd heeft!”

Copyright jouw content op een blockchain

Als alle informatie die ertoe doet getimestamped is met open-source blockchain technologie, dan ontstaat een betrouwbaar internet; een Trusted Web.

Door middel van ‘blockchain timestamps’, ofwel een digitale vingerafdruk, kun je aan lezers, zoekmachines en social media platforms aantonen dat jij als eerste de geplaatste content publiceert. Wanneer je hier geen gebruik van maakt is het erg lastig om copyright inbreuk aan te vechten en kost het veel tijd. 

Met WordProof wordt alle content die je plaatst automatisch voorzien van een ‘timestamp’ op de blockchain. Daarmee kun je aantonen dat jij de originele maker bent. Ook kun je vanuit WordProof een certificaat downloaden met de timestamps die je vervolgens naar de inbreukmaker kunt verzenden.

Bewijs aan je lezer dat jij de afzender bent

Het grote voordeel van timestampen is dat we er de betrouwbaarheid van informatie mee verhogen. Door middel van het timestamp certificaat kan een lezer controleren wat het moment van publicatie of eventuele wijzigingen is, en wie de afzenden van deze informatie is. Op dit moment zijn er al meer dan drie miljoen webartikelen van een timestamp voorzien. Onlangs heeft ook NRC WordProof geïmplementeerd.

Wij geloven dat timestampen ook een grote rol gaat spelen in de volgorde waarop resultaten getoond gaan worden met zoekmachines. Doordat deze de voorkeur geeft aan originele informatie (waarvoor de afzender verantwoordelijkheid neemt), in plaats van ‘click bait’ en copycats. 

Open source WordProof module voor elke Drupal site

WordProof voor Drupal is geheel door SWIS ontwikkeld en als nu beschikbaar op drupal.org. Hiermee stellen de oplossing beschikbaar voor de gehele Drupal community. WordProof is tevens geïmplementeerd op www.swis.nl, binnenkort breiden we de module ook uit naar een aantal van onze klanten.

Matthias Snoei zegt hierover: "SWIS heeft open source denken en werken in haar DNA. We zien timestampen als een logische volgende stap voor een beter internet. Toen ik leerde over de kracht van timestampen hebben we direct WordProof gecontact en de handen ineen geslagen!”

Door middel van het timestamp certificaat kan een lezer controleren wat het moment van publicatie of eventuele wijzigingen is.

WordProof certificate

We zetten ons samen in voor een beter internet

Wij vinden het belangrijk dat kennis via het internet laagdrempelig beschikbaar is en blijft. Daarom zetten we ons in om die belofte waar te maken, onze commitment aan WordProof en het Open en Trusted Web maken daar een belangrijk onderdeel van uit. Het kan deel van de oplossing zijn om van het web een betere omgeving te maken. Met als gezamenlijk doel om vertrouwensproblemen en fraude op het internet op te kunnen lossen.