SWIS maakt overstap naar Kubernetes

Nieuws
Björn Brala
16 januari 2023

In 2022 zijn we hard bezig geweest om een nieuw platform voor onze hosting in te richten. Hiermee krijgen we meer controle over de hosting van jouw site op het gebied van stabiliteit en snelheid. Daarbij kunnen we beter inspelen op de specifieke eisen van jouw site. De migratie van het nieuwe hosting platform op acceptatie start in januari en de migratie van productie start in februari.

Waarom een upgrade van ons hosting platform?

Ons huidige platform bij True is een private cloud. Hierop draaien een groot aantal virtuele servers die alle sites van onze klanten serveren. De verschillende sites delen deze servers. Dit is een efficiënte oplossing maar brengt ook een aantal problemen met zich mee.

Optimalisatie specifiek voor jouw site

Het is voor ons erg lastig om te optimaliseren voor specifieke sites. Omdat de configuratie van de verschillende servers gedeeld wordt over al onze klanten kunnen we niet zomaar aanpassingen doen die voor een specifieke groep verbetering brengen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over specifieke performanceverbeteringen door caching aan te passen aan de klant.

Betaalbare flexibiliteit en nieuwe services

De inzet van nieuwe services op het huidige platform is relatief duur waardoor het voor ons moeilijk is deze voor een goede prijs aan onze klanten te leveren. Een voorbeeld is de inzet van specifieke zoekdatabases of workflow automatisering. De kosten die het inzetten van een nieuwe service met zich meebrengt zorgt ervoor dat we vaker nee moeten verkopen dan we als partner willen doen.

Van virtuele server naar container

In de nieuwe situatie stappen we over op een oplossing gebaseerd op containers. In het kort is een container een klein geïsoleerd bouwblokje waar een webserver of een andere service in draait. Door verschillende van deze bouwblokjes te combineren creëer je een geïsoleerd stuk software die een site serveert.

Containers geven ons de flexibiliteit om de hosting van jouw site volledig te richten op de eisen van jouw site. Het inzetten van nieuwe services of specifieke aanpassingen voor jouw site worden dan ineens mogelijk. Hiermee zorgen we dat je site nog sneller en stabieler kan draaien.

SWIS stapt over naar Kubernetes

Een bijkomend voordeel is dat de isolatie van je site nog beter geregeld is. Daarmee is het veilig houden van jouw data nog makkelijker geworden. Natuurlijk gaan wij niet handmatig honderden containers starten en stoppen op servers. Daarvoor gebruiken we een opensource, breed gedragen oplossing.


Onze held, Kubernetes!

Kubernetes is begonnen als platform waar Google op draait met codenaam ‘Borg’. Het is jarenlang intern getest bij Google in de context van tienduizenden servers en alle problemen die daarbij komen kijken. In 2014 is het platform genaamd “Borg” uitgebracht als het open-source project Kubernetes.

Kubernetes beheert containers. Je vraagt kubernetes containers te draaien en hij draait het. Als je er 20 nodig hebt, dan draait hij er twintig. Heb je er minder nodig, dan kan hij afschalen naar minder. Is er een nieuwe service nodig? Dan kan deze geconfigureerd en bijgesloten worden bij de omgeving van een klant. Dit geeft een flexibiliteit die in de meer traditionele hosting oplossingen bijna ondenkbaar is.

Wat hebben we gedaan?

Onze partner True heeft een gestandaardiseerd Kubernetes platform opgezet waar zij een groot aantal klanten op hebben draaien. Vorig jaar hebben we de inrichting afgerond en gewerkt aan de stappen die nodig zijn voor de migratie.

De migraties zijn geautomatiseerd. We hebben een set van templates ontwikkeld waarmee wij containers bouwen voor jouw site en die van onze andere klanten. Deze templates gebruiken we sinds juni vorig jaar om containers te bouwen en uit te rollen naar een nieuwe acceptatieomgeving. Dit gaat onderhand zonder een enkel probleem.

We draaien nu al in productie

Sinds afgelopen zomer draaien al een aantal sites al op productie, waaronder onze eigen site swis.nl. Dit heeft nu al laten zien dat we naast flexibiliteit, potentieel grote snelheidswinst kunnen behalen.


Open source

Al onze (technische) oplossingen zijn gebaseerd op open standaarden. Door het gebruik van opensource-software zit je niet vast aan één leverancier (vendor lock-in) en is het dus mogelijk om je website makkelijk te verhuizen naar een andere leverancier mocht je hier voor kiezen.

SWIS kiest daarom heel bewust voor opensource-oplossingen, zo ook voor onze hosting. Het Kubernetes platform is volledig opensource


Veilig migreren naar het nieuwe platform

Sinds de afgelopen zomer draaien we sites op acceptatie en productie. Deze zijn uitgebreid getest en draaien zonder problemen op de nieuwe omgeving. Voor de migratie hebben we geautomatiseerde tooling ontwikkeld die de overdracht van data van het oude naar het nieuwe platform gemakkelijk maakt. Deze migraties hebben al honderden keren gedraaid en zijn stabiel.

Migratie van productie in februari

Vanaf februari gaan we starten met de migratie van sites naar productie. Dit doen wij gefaseerd, waarbij wij de werking en performance van de sites goed in de gaten houden.

Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de complexiteit van de site bij het faseren van de overgang. We communiceren later deze maand naar al onze klanten in welke fase hun site zit. 

Samenvattend, wat gaat er gebeuren?

Onze hosting wordt geüpgraded. We draaien sinds de zomer sites op deze nieuwe hosting. Rond 16 januari nemen we de acceptatieomgeving in gebruik voor al onze klanten. In februari gaan alle onze sites gefaseerd naar productie.

Heb je vragen of suggesties?

We zijn beschikbaar voor al je vragen. Neem gerust contact op via een mail of door te bellen naar mijn directe nummer: 071-203 26 03.

Björn Brala - Technical Director @ SWIS