Upgraden naar Drupal 9

Artikel
SWIS
8 maart 2022

Gebruik je nog Drupal 7? Grote kans van wel: op dit moment draait 60 procent van alle Drupal-websites op deze versie. Maar vanaf 1 november 2023 is Drupal 7 ‘end-of-life’, wat betekent dat er geen updates meer komen en het risico op veiligheidsissues toeneemt. Tijd om in actie te komen dus! SWIS beantwoordt vast een paar van je vragen over een upgrade naar Drupal 9.

Hoe zit het met al
die verschillende versies?

De eerste versie van Drupal – dat toen nog niet zo heette – werd in 2001 gelanceerd. Inmiddels zijn we bij Drupal 9, dat beschikbaar werd in juni 2020. Toch draaien veel websites nog op eerdere versies: Drupal 7 en 8. Drupal 8 is sinds vorig jaar al end-of-life, omdat je deze versie makkelijker kunt upgraden naar Drupal 9. Het verschil tussen Drupal 7 en 9 is groter, waardoor een upgrade kostbaarder is en meer tijd in beslag neemt. Vanwege de pandemie besloot de Drupal-community gebruikers van versie 7 dan ook langer de gelegenheid te geven om de overstap te maken: de originele end-of-life datum was dezelfde als die van Drupal 8. Je kunt beide versies nog wel gebruiken, maar zonder support, veiligheidsupdates en andere verbeteringen. Verstandig dus om zo snel mogelijk te upgraden naar Drupal 9. Zo is je website weer optimaal beveiligd en ben je klaar voor de nieuwste versie die in juni op de planning staat: Drupal 10.


Hoe upgrade ik naar een
nieuwe versie van Drupal?

Met de hulp van SWIS! We hebben de nodige ervaring met Drupal-websites. In 2014 bouwden we de eerste Drupal 8-website van Nederland: die van de Nationale Ombudsman. Ook wonnen we Splash Awards met onze Drupal-projecten voor Naturalis en BOIP. Hoe een update naar Drupal 9 precies verloopt, hangt af van je website. We raden je daarom aan om onze migratieworkshop te volgen, zodat we samen een plan van aanpak kunnen maken. Tijdens deze workshop bepalen we met alle relevante stakeholders een realistische migratietijdlijn en -strategie. Samen kijken we welke stappen nodig zijn voor een soepele overstap van jouw website naar Drupal 9.


Wat kost een
upgrade naar Drupal 9?

Een migratie van Drupal 7 naar 9 betekent in feite de herbouw van je website. Er zit ruim tien jaar tussen de twee versies, dus er is in de tussentijd veel veranderd. De upgrade is spannend en vereist inspanning, maar biedt ook kansen. Hoeveel de update precies kost en hoelang-ie duurt, is lastig in te schatten. Dit is afhankelijk van de complexiteit van je website op het gebied van design, content en functionaliteiten. De snelste migratie van een gemiddeld complexe website kan tussen de 2,5 en 3 maanden duren, maar bij een ingewikkelde website moet je rekening houden met zo’n 5 tot 6 maanden.
Omdat de verschillen tussen Drupal 8 en 9 niet zo groot zijn, kost deze overstap minder tijd. Zie het als een technische voorjaarsschoonmaak, waarbij onder andere oude code wordt verwijderd. Deze migratie duurt waarschijnlijk tussen de 1 en 2 maanden, ook weer afhankelijk van de complexiteit van de website.


Wat levert een
migratie naar Drupal 9 op?

Voor zowel Drupal 7 als 8 geldt dat een update naar Drupal 9 voor een veilige website zorgt, die klaar is voor een nieuwe update naar versie 10. Als gebruiker merk je weinig verschil tussen Drupal 8 en 9 – de update vanaf versie 8 is vooral een technische stap die je website voorbereidt op toekomstige features, en die veiligheid garandeert op lange termijn. 

De overstap van Drupal 7 naar 8 of 9 levert wel veel zichtbare voordelen op. Zo is content beheren in de nieuwere versies eenvoudiger. Je doet dit in een gebruiksvriendelijke editor die een voorvertoning geeft van hoe berichten er op je site uit komen te zien. Daarnaast zijn Drupal 8 en 9 nog meer gericht op een optimale mobiele ervaring en schakelt je website naadloos over tussen verschillende toestellen. Verder bieden de nieuwe versies een betere ondersteuning voor meertaligheid. Dankzij een compleet nieuw vertaalsysteem geef je je content makkelijk weer in de juiste taal.


Wat gebeurt er
als ik niets doe?

Je website blijft waarschijnlijk gewoon werken na 1 november 2023. Er zijn zelfs nog Drupal 6-websites online, en deze versie is al veel eerder end-of-life verklaard. Maar verstandig is het niet. Er komen geen nieuwe beveiligingsupdates meer uit, wat risico’s met zich meebrengt. Vanaf november 2023 is de veiligheid van je Drupal 7-website niet langer gewaarborgd. Zeker als je persoonsgegevens verwerkt, is het onverstandig te wachten. Ook is het aantal ontwikkelaars dat Drupal 7 nog ondersteunt schaars. Het is dan ook niet aan te bevelen om nieuwe investeringen te doen in een end-of-life systeem, aangezien je deze ontwikkelingen opnieuw moet doorvoeren als je uiteindelijk toch voor een upgrade kiest. 


Kan ik niet beter overstappen
naar een ander CMS-systeem?

Je kunt er ook voor kiezen om helemaal naar een ander CMS over te stappen. Met Drupal kun je content makkelijk exporteren om het in een ander systeem weer te importeren. Toch heeft Drupal onze voorkeur. 

Bij Drupal zijn behalve het CMS ook modules en plug-ins beschikbaar onder een open source-licentie. Updates en uitbreidingen kun je dus gratis gebruiken, wat je ontwikkelkosten behoorlijk naar beneden brengt. Verder staan veiligheid en transparantie centraal bij Drupal. Mede hierom kiezen veel grote bedrijven en overheden voor dit CMS-systeem. 

Drupals transparante aanpak op veiligheidsgebied is uniek. Door de strenge regels en hoge standaarden die Drupal hanteert, zijn beveiligingsproblemen vaak al verholpen voordat ze zich voordoen. Bij andere systemen, zoals Joomla, Typo3 of WordPress, blijven dit soort issues vaak onder de radar.

Meer over Drupal

Meer weten over
upgraden naar Drupal 9?

Laat een bericht achter en we nemen contact op.