071 - 576 13 23
5 tips voor een goede webtekst

5 tips voor een goede webtekst

door op 18 maart 2014


Webbezoekers zijn multitaskers die voortdurend meerdere toepassingen open hebben staan. Binnen één klik zijn ze weg. Lezen vanaf een scherm is bovendien vermoeiender dan lezen vanaf papier. Vijf tips voor een overtuigende én leesbare webtekst.

1. Val met de deur in huis

Inleiding, middenstuk en slot? Niet bij online teksten. Begin met je belangrijkste boodschap en breng de nuancering pas daarna aan. Zorg ook voor een pakkende titel die de aandacht trekt.

2. Verdeel je tekst in hapklare brokjes

Een webbezoeker scant je pagina om te bepalen of hij de tekst wil lezen. Geef hem houvast door je tekst zo scanbaar mogelijk te maken. Zo maak je een scanbare tekst: 

  • korte alinea’s: meer dan vier regels is al snel te lang
  • samenvattende kopjes boven elke alinea
  • inhoudelijke hyperlinks in de lopende tekst
  • voldoende witregels voor een ruimtelijk beeld
  • opsommingen in een bulletlist

3. Schrijf in spreektaal

Activeer je bezoeker en schrijf in spreektaal. Let op: spreektaal betekent juist niet onzorgvuldig taalgebruik vol fouten. Spreektaal is activerende tekst die de deelnemers naar voren haalt. Zo schrijf je in spreektaal:  

  • geen jargon of onduidelijke afkortingen
  • actieve vorm: ‘we bellen je terug i.p.v. ‘je wordt teruggebeld’
  • spreek lezers direct aan met ‘jij’ of ‘u’
  • benoem de organisatie of afzender als ‘wij’ of ‘ik’

4. Optimaal voor SEO én optimaal voor je lezer

Natuurlijk wil je dat Google je website optimaal indexeert, zodat bezoekers hem vinden (SEO of zoekmachineoptimalisatie). Verwerk daarom belangrijke zoekwoorden in de tekst, maar houd het wel natuurlijk. Je wilt niet dat bezoekers alsnog afhaken door een onleesbare ‘spammy’ tekst.    

5. Print je tekst en lees hem hardop

Check tot slot of je tekst lekker loopt door hem hardop voor te lezen. Hapert het ergens? Dan moet je de tekst op dat punt misschien nog aanpassen. 

Gratis proeftekst

Sonja 't Mannetje van Werkstof* is een van de tekstschrijvers van SWIS. Ze is verantwoordelijk voor de teksten in onze nieuwsbrief en op swis.nl. In samenwerking met Werkstof* mogen we deze maand twee gratis proefteksten weggeven. Interesse? Stuur een mail naar service@swis.nl.