071 - 576 13 23
Draak op klompen

Draak op klompen

door op 12 maart 2015


Langzaam maar met zekere precisie vormt zich een erehaag van reizigers als mijn trein tot stilstand komt op station Leiden. Door de doffe ramen van de coupé heen zie ik hoe men schuifelend het beste plekje in de haag probeert te bemachtigen. Er zijn altijd twee personen die op miraculeuze wijze weten waar de deuren van de trein zich zullen openen. Dat zijn degenen die praktisch pal voor mijn neus staan, als ik de trein verlaat. Achter hen heeft zich een menselijke fuik gevormd van veelal onuitgeslapen uitziende mannen en vrouwen. Nog nooit werd ik toegejuicht of bedolven onder complimenten, noch klinken er saluutschoten wanneer ik als eerste voet zet op het naar uitgeademde teer en nicotine riekende perron.

Reizen met het openbaar vervoer is een deceptie. Naast het inkijken van diverse dagbladen of het staren naar schermen van, al dan niet in de hand gedragen, media apparaten zijn er nog tal van middelen om de dagelijkse tocht plezieriger te maken. Het in kaart brengen van de populatie van recentelijk geboren lammetjes in de omliggende weiden bijvoorbeeld. Of het tellen van de bielzen in het naastgelegen spoor. Proefondervindelijk kan ik vaststellen, dat de laatst genoemde methode enkel leidt tot een nog grotere deceptie.

Ik aarzel niet om doelloos uit het raam te turen of de ogen te sluiten voor een laatste rustmomentje voor de werkdag echt begint. Toch schaar ik mezelf onder de groep mensen die zich wil voeden met informatie, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar vakgerelateerde literatuur.

Vanochtend las ik over de internetindustrie in China, alwaar de trend "Mobile First" compleet aan de laars gelapt wordt. In het Land van de draak heerst de "Mobile Only" ideologie. Statistieken geven aan dat in 2014 ongeveer 527 miljoen Chinezen gebruik maakten van internet via hun mobiele telefoon. Van deze groep gebruikten 511 miljoen mensen ook een pc. Dat betekent dat zo'n 16 miljoen Chinezen alleen met hun mobieltje het internet bezoeken. Net zoveel als alle Nederlandse internetgebruikers samen. In het Land van de klomp zouden we dus best volledig zonder desktop websites kunnen. Shoppen, lezen, betalen en meer via kleine mobiele apps. We kunnen voor eens en altijd afrekenen met het fenomeen e-mail, want we identificeren onszelf met een telefoonnummer. Ultra hoge resoluties van foto en video? Die zijn overbodig. En dan zijn we bovendien ook nog eens goed bezig voor het milieu door onze energievretende computers met bijbehorende randapparatuur de deur uit te doen.

Wanneer ik me vol goede moed stort in een nieuwe werkdag bij SWIS, treft mij het gevoel van blijdschap en opluchting bij de gedachte dat China aan de andere kant van deze planeet ligt. Ik houd van de letterlijke en figuurlijke breedte van mijn vak.