071 - 576 13 23
Een dag in het leven van Joris

Een dag in het leven van Joris

door op 05 juni 2015


Mijn wekker gaat om kwart over acht. Waarom weet ik eigenlijk niet, want ik ga er toch pas half negen uit. Het liefst doe ik 's ochtends alles gehaast. Ik ben geen ochtendmens. Mijn konijn duidelijk wel. Door mijn nog wazige ochtendblik zie ik het beestje alle hoeken van zijn hok opzoeken. Ik geef hem snel te eten voor hij zich bezeert.

In recordtijd kleed ik me aan, doe mijn haar en voer mijn andere ochtendrituelen uit. Voor ik de deur uitstap, drink ik een glas water, eet ik een banaantje en kus ik mijn vriendin gedag.
Op mijn vertrouwde tweewieler fiets ik elke ochtend naar mijn werk. Van Sassenheim naar Leiden, weer of geen weer. Als ik de 3e Binnenvestgracht inrijd, zie ik vaak al een of twee collega’s lopen. Nadat ik mijn jas heb opgehangen, is het eerste wat ik doe koffie halen. Met mijn beker in mijn hand kijk ik eens goed om me heen en realiseer me dan dat SWIS er best mooi bij zit. Ik vind dit een van de fijnste momenten van de ochtend.

Ik schrik op uit mijn dagdroom als onze Srum Master ons bijeen roept voor de stand-up. Bij een stand-up vertelt iedereen in het team wat hij gisteren gedaan heeft en waar hij tegenaan is gelopen. En we bepalen wat we vandaag gaan doen. Als iedereen aan de beurt is geweest, ga ik met nog een kop koffie het liefst eerst alle blogs die ik volg, af. Zo blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technieken in de IT, enorm belangrijk voor een developer.

Vervolgens start ik mijn werkzaamheden voor het huidige project van mijn team. Het is voor mij de uitdaging om de technical debt zo klein mogelijk te houden. Technical debt is een term die verwijst naar of een technische oplossing niet alleen kijkt naar wat eenvoudig te implementeren is, maar ook naar wat op langere termijn de beste oplossing is. Iets wat nu minder werk kost, kan op een later moment namelijk betekenen dat er veel extra werk gedaan moet worden. Voor mij is het de uitdaging om de technical debt zo klein mogelijk te houden. Daarom probeer ik een nieuwe techniek te introduceren, de Command Bus approach. Daarmee moet het mogelijk worden om op elk moment en vanaf elk punt in de applicatie een vooraf gedefinieerd commando uit te voeren.

Terwijl ik verder denk over de Command Bus Approach leidt de slechte muzieksmaak van Onno die tegenover me zit, me wat af. En rond 12 uur begint ook mijn maag om aandacht te vragen. Ik ben dus altijd blij als ik onze lunchdame zie. Vandaag eet ik twee broodjes kaas met Farmer salade en twee broodjes met kaas en ei. Mijn collega's vinden het raar dat ik overal kaas op doe, maar kaas is gewoon erg lekker! Na het eten spelen we nog snel een potje Mario Kart voor we weer aan het werk gaan.

Met enige regelmaat krijg ik een telefoontje van de klant, die ik graag help. Ditmaal is het iemand van ep.nl. Voor deze webshop is er een koppeling gemaakt met het CRM systeem van EP: Dit automatiseert een deel van het bestelproces, zodat de webmedewerkers van ep.nl meer tijd hebben om zich te focussen op SEO (zoekmachine optimalisatie) en SEA (zoekmachine adverteren).

Een werkdag bij SWIS is om voordat je er erg in hebt. Vaak praat ik nog wat na met collega's, om te horen of zij nog vette dingen gemaakt hebben. Als ik naar mijn fiets loop, lijkt het windstil, maar schijn bedriegt. Dit wordt een vermoeiende terugreis. Met een beetje geluk ben ik met dertig minuutjes weer thuis.