071 - 576 13 23
FinTech in New York; welke trends moeten we in de gaten houden?

FinTech in New York; welke trends moeten we in de gaten houden?

door op 25 augustus 2016


Afreizen naar New York

In juli reisde ik af naar New York om deel te nemen aan de FinTech Startupbootcamp Demo Day. Hier kon ik heen, omdat ik eerder dit jaar een Fintech challenge op de Campus Party had gewonnen! SWIS liet mij hier graag naar toe gaan, om vervolgens terug te keren met meer kennis van interessante ontwikkelingen binnen de Fintech business.

Mijn reis duurde in totaal vijf dagen, met als hoogtepunt de Demo Day. Tijdens deze dag presenteren startups hun diensten en producten met als doel om investeerders binnen te halen. En die investeerders (voornamelijk banken) stromen massaal toe op deze dag: het is een laagdrempelige manier voor ze om kennis te maken met innovatieve bedrijven die de banken kunnen helpen hun diensten te moderniseren. Tijdens de FinTech Startupbootcamp, die aan de Demo Day voorafging, scherpen startups in een paar weken tijd, begeleid door mentoren, hun product of dienst aan.

Fintech

Wat is Fintech nu precies? Fintech is een vrij nieuw begrip dat staat voor Financial Technology. Dit is een verzamelnaam voor de uiteenlopende manieren waarop technologie ingezet kan worden om innovatieve financiële diensten en producten mogelijk te maken. Dit terrein is bijzonder interessant voor startups en jonge organisaties. Dergelijke startups focussen zich op een specifieke niche in de financiële wereld, bijvoorbeeld ‘betalen’. Omdat ze zich bezighouden met de ontwikkeling van één product, innoveren ze hierdoor vaak sneller dan grote organisaties, zoals banken.

Een belangrijke ontwikkeling die impact zal hebben op de financiële sector is dat vanaf 2018 alle banken verplicht zijn om derden toegang te geven tot transactiedata. Dit betekent bijvoorbeeld dat aanbieders van mobiele betaaldiensten toegang krijgen tot de rekeninginfrastructuur en klantaccounts van grote banken. Dit is een gevolg van een nieuwe Europese betaalrichtlijn genaamd PSD2. Wat opvallend is, is dat de meeste banken nu al een API hebben ontwikkeld die transactiedata beschikbaar stelt.

Geen van deze banken heeft de API echter al aan het grote publiek aangeboden. Het lijkt erop dat geen van de banken hierin de eerste durft te zijn. Ik vermoed dat dit komt doordat ze bang zijn om data en klantcontact te verliezen, als andere organisaties zich op hun API gaan storten.

Waarschijnlijk staan bedrijven als Google te trappelen om het internetbankieren, de bemiddelingsfunctie die traditionele banken nu hebben, over te nemen. Zij kunnen dankzij PSD2 straks ook jouw transactieoverzichten tonen en helpen bij het nemen van financiële beslissingen. Zonder dat de bank daar nog tussenkomt. Het risico bestaat dat klanten steeds minder gebruik gaan maken van het traditioneel internetbankieren, waardoor de bank steeds minder direct contact krijgt met de klant. En dat vormt een bedreiging.

Een voorbeeld: stel dat de ING besluit haar API open te zetten. Dan kan ABN AMRO het mogelijk maken om in de ABN AMRO Bankieren App ook je ING-rekeningen te beheren. Dit is interessant voor klanten die bij beide banken een rekening hebben, maar ook voor klanten die de ING app niet optimaal vinden. Als zij enkel nog de ABN AMRO app gebruiken, bestaat er kans dat die klanten verleid worden om voor diverse financiële zaken niet langer de ING te overwegen, maar alleen de ABN. Zo verliest de ING steeds meer het contact met haar klant en bovendien verliest zij financiële informatie, waar de concurrent haar voordeel mee kan doen.

De Demo Day

Tijdens de Demo Day presenteerden tien startups hun idee. Hun ideeën gaven interessante inzichten in de vele mogelijkheden die er nu en in de toekomst zijn op FinTech gebied. Na de presentaties was er uitgebreide mogelijkheid om met startups en investeerders te spreken. Ook waren er veel personen aanwezig die vanwege hun werk de Fintech ontwikkelingen van dichtbij willen volgen. Een van hen was Adrienne Harris, personal advisor op financieel gebied van president Barack Obama, met wie ik ook een paar woorden heb gewisseld.

Aan het einde van de dag was ik onder de indruk geraakt van alle ideeën en mogelijkheden. Ik kijk met belangstelling uit naar de dag dat de banken hun data openstellen voor derden. Ik ben ervan overtuigd dat het voor grote veranderingen in de financiële wereld gaat zorgen. Zeker in combinatie met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De financiële wereld komt ongetwijfeld op zijn kop te staan door het op grote schaal analyseren van patronen en identificeren van gedrag aan de hand van financiële data. En SWIS? Ik denk dat deze veranderingen ons inspiratie gaan geven voor een paar gave projecten!

Een inspirerende reis

Mijn reis naar New York heeft mij geïnspireerd op het gebied van Fintech, maar ook van web development in het algemeen. Ik deel graag drie opvallende ontwikkelingen die interessant zijn om in de gaten te blijven houden:

  1. Startup Token heeft een slimme manier bedacht om fraude met creditcardgegevens tegen te gaan. Simpel gezegd creëer je eenmalig te gebruiken creditcardnummers.  Een mogelijke oplossing voor de grootschalige creditcardfraude in de Verenigde staten.
  2. De software van de startup RepreZen vereenvoudigt het om grote aantal API’s in de financiële wereld aan elkaar te koppelen. Zeker in de financiële wereld waar veel systemen van elkaar afhangen en niet alles voldoet aan de laatste standaarden is dit een tool van onmisbare waarde.
  3. Het viel me op dat er bij veel technologische startups wordt gewerkt vanuit verschillende locaties in de wereld. Er is geen hoofdlocatie; de medewerkers werken allemaal op afstand en communiceren via Skype. Dat het mogelijk is om een miljoenenbedrijf zoals VendorMach zonder fysieke locatie draaiende te houden, was voor mij een echte eyeopener!

Voorbereiden op PSD2

Mijn advies aan iedereen met passie voor het web: bereid je nu al voor op het moment dat het delen van transactiedata en opstellen van klantenaccounts verplicht wordt voor banken. De mogelijkheden voor nieuwe applicaties die dit met zich meebrengt mogen we immers niet aan ons voorbij laten gaan. Internetbureaus en banken moeten met elkaar brainstormen over kansen, bedreigingen en innovatieve oplossingen. Wij hebben de eerste stappen al gezet door mee te doen aan de FinTech challenge en deze te winnen. Hiermee hebben we laten zien dat ook SWIS daadwerkelijk iets kan betekenen voor grote banken en de financiële wereld.

Meer lezen over dit onderwerp? ABN Amro, Equens, Mena en Emerce schreven hier interessante artikelen over.

En wil je een keer van gedachten wisselen over dit onderwerp? Stuur me een mailtje via rkierkels@swis.nl. Tot snel!