071 - 576 13 23
Help! Mijn bezoeker is verdwaald.

Help! Mijn bezoeker is verdwaald.

door op 12 november 2015


Hoera! Je nieuwe website is live. De oude was aan vervanging toe, en je hebt natuurlijk goed nagedacht over de nieuwe content en structuur. Je bezoeker die een niet bestaande pagina probeert te bekijken, krijgt een goede 404-pagina te zien en je hebt je URL’s (de unieke adressen van je pagina’s) leesbaarder en SEO-vriendelijk gemaakt. Goed bezig dus. Toch kan het voorkomen dat er op jouw pagina’s of op andere websites nog links met je oude URL’s staan. Links die nu niet meer leiden naar de bedoelde bestemming.  

Blije bezoekers

Een goede manier om erachter te komen of je URL’s allemaal werken, is het bijhouden van je 404-pagina (de pagina die bezoekers standaard te zien krijgen wanneer een URL niet meer gevonden kan worden) met Google Analytics.

Wanneer veel bezoekers op de 404-pagina komen, is er misschien iets aan de hand. Mogelijk staan er dode links op jouw pagina’s of op andere websites. Monitoren van je 404-pagina is heel eenvoudig met een aangepast rapport voor je 404 in Google Analytics. Zo doe je dat

Rapportages

Goede rapportages zijn nuttig om je website te optimaliseren. Vanuit Google Analytics kun je via een e-mail notificatie kiezen om je 404 elke dag, week of maand in de gaten te houden. Vooral als je vernieuwde website net live is, is het belangrijk deze goed te monitoren. Daarna is een maandelijkse rapportage vaak afdoende om te voorkomen dat bezoekers voor een dichte deur komen te staan.

Humor

Zelfs al doe je er alles aan om je links goed te laten werken, een goede 404-pagina blijft belangrijk. Als bezoekers hier toch terecht komen, help ze dan hun weg terug te vinden:

  • Stuur ze de goede kant op met links naar populaire pagina’s op je website
  • Gebruik een beetje humor en wees empathisch
  • Bied een zoekfunctie aan
  • Zorg dat bezoekers gemakkelijk contact met je op kunnen nemen.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Onno, of bekijk deze tip over 404-pagina’s eens.

Happy 404 monitoring!