071 - 576 13 23
Je stage afronden met een 9!

Je stage afronden met een 9!

door op 19 februari 2018


Mijn naam is Dylan en ik studeer aan de Hogeschool Leiden de opleiding Informatica. De specialisatie die ik heb gekozen is Software Engineering en ik denk dat mijn stageopdracht bij SWIS daar goed bij past. Uiteindelijk ben ik met een 9 beoordeeld waar ik uiteraard super blij mee ben! In deze blog blik ik terug op mijn stage, mijn grootste uitdagingen en hoe ik het vond om bij SWIS stage te lopen.

Vraag en aanbod samen laten komen

Jan Snoeij,oprichter van 4Shipping, kwam op het idee om vraag en aanbod van schippers en aanbieders van vracht (zand, kiezels, kolen, etc.) samen te laten komen. Voorheen waen verladers veel tijd kwijt om overeenstemming te krijgen over een verschepings-klus. Met een toekomstige visie op innovatieve websystemen begon daar het idee van 4Shipping. Jan Snoeij vertelt ook: ‘’Het doel met 4Shipping is eigenlijk om het organiseren van het transport kinderspel te maken, makkelijk voor de schipper én voor de verlader.’’

Achtergrond van de opdracht

Voordat ik met mijn opdracht begon was 4Shipping een webapplicatie gebouwd op basis van een prototype. Er was niet genoeg budget om het prototype te herschrijven naar een volledig systeem en er is daarom verder gewerkt aan het prototype. Deze webapplicatie had nog geen backend/API en was daarom niet erg flexibel met bijvoorbeeld ondersteuning voor 3rd parties of een Android / IOS app.

Aansluitend op deze context was mijn stageopdracht: Het schrijven van een API die alle functionaliteiten ondersteunt van de huidige webapplicatie. Deze API moest geschreven worden in de taal PHP met het framework Laravel. Als je dit als nieuwe stagiair leest zal je wellicht denken dat PHP een slechte taal is, maar je zult aangenaam verrast worden door PHP > 7.0.

De grootste uitdaging die ik in het begin had was dat ik nog geen ervaring had met PHP of het framework Laravel en daarom moest ik eerst nog ongeveer 2 weken ingewerkt worden.

4Shipping API

Daarna ben ik van start gegaan met een abstracte laag voor de 4Shipping API waar een losse package van gemaakt is en laravel-json-api heet. Deze package zorgt ervoor dat je al de basisstructuur hebt van een API, je alle classes kan genereren die veel gebruikt worden in laravel API’s en dat je API zijn responses in JSON API specification verstuurt.

Een 9 als beoordeling

Mijn stage heb ik afgerond met een 9! Door hard te werken aan mijn opdracht en het verslag heb ik zo’n hoog cijfer kunnen bereiken. Ik heb in totaal ongeveer 90 – 100 uur in het verslag gestoken en de rest van mijn tijd toegewijd aan de stageopdracht.

Door de feedback van mijn stagebegeleider heb ik veel kleine foutjes weg kunnen halen uit mijn verslag waardoor het in het algeheel erg netjes geworden is. Ook heb ik samen met mijn stagebegeleider mijn presentatie geoefend waardoor ik een veel sterkere presentatie heb kunnen geven dan zonder oefening.

Relaxte sfeer

Ik vind SWIS een erg relaxte sfeer hebben en tijdens mijn stage ben ik goed begeleid. Tafelvoetbal is een groot iets bij SWIS. Iedereen die meedoet is hoogst competitief en als je nog nooit tafelvoetbal gespeeld hebt zul je afgeslacht worden, zoals ik. Door maar gewoon door te spelen zag ik eindelijk progressie en bleef ik mooi stijgen in de rankings!

Ik zou hier zonder enige twijfel in de toekomst willen werken wanneer ik klaar ben met mijn opleiding. Gelukkig ga ik dat nu al voor een maandje doen, want ik blijf nog één maand in dienst!

Ben jij na het lezen van mijn blog enthousiast geworden en zou je zelf misschien ook wel stage willen lopen bij SWIS? Je kunt Kim (kim@swis.nl) altijd een mailtje sturen!