071 - 576 13 23
Stemmen op het congres. Ook thuis op de bank.

Stemmen op het congres. Ook thuis op de bank.

door op 10 maart 2017


Afgelopen januari was het zover. Na ruim een jaar van voorbereiden, programmeren, testen en proefdraaien was het grote moment daar: pvdastemt.nl werd ingezet tijdens het landelijke partijcongres van de Partij van de Arbeid.

Ledendemocratie

De PvdA heeft besloten de ledendemocratie aan te pakken. 'One person, one vote' is het principe. Voorstellen die door leden zijn aangedragen worden behandeld op een congres waar alle leden mogen beslissen of het standpunt wordt overgenomen door de partij.

Door te stemmen via een website is het nu mogelijk om ook thuis mee te stemmen. Vroeger kon dit alleen met een stemkastje in de zaal dus dit is een grote stap richting van 'one person, one vote'.

Technische uitdaging

Aan ons de schone taak om een website te ontwikkelen die dit mogelijk maakt. Op de website is een stream te bekijken zodat iedereen goed kan volgen wat er in de zaal besproken wordt. Als de voorzitter het sein geeft, worden 'de lijnen geopend' en is het mogelijk om een stem uit te brengen.

Dan wordt het spannend. Want om de vergadering vlot te laten verlopen moet het stemmen snel gebeuren. De website moet dus makkelijk te gebruiken zijn maar minstens zo belangrijk is dat onze servers de duizenden stemmen snel kunnen opslaan.

De organisatie kan live volgen hoeveel stemmen er zijn ingestuurd. Als de voorzitter de stemming sluit worden de stemmen meteen verwerkt. Een secuur klusje waarbij gecontroleerd moet worden of er ongeldige stemmen tussen zitten. De uitslag is hierna zichtbaar voor de organisatie en wordt daarna met een druk op de knop zichtbaar op de website en de beamer.

De uitdaging zit vooral in het feit dat dit proces synchroon moet gebeuren. Als de voorzitter het sein geeft, moet de website bij iedereen tegelijkertijd van status veranderen. Vanaf dat moment kan er gestemd worden, is de stemming gesloten of is de uitslag zichtbaar. Door gebruik te maken van websocket services van Pusher konden we dit mogelijk maken.

Succes!

Tijdens het congres was SWIS aanwezig op de congreslocatie in Maarssen. Zo konden we zowel de organisatie als de leden in de zaal het beste ondersteunen. Het was goed om op die manier met de voeten in de modder te staan. Gelukkig was er vooraf goed getest en hadden we veel vertrouwen in een goede afloop.

En die goede afloop was er! Het stemmen is bijna vlekkeloos verlopen en het congres verliep mede daardoor ook soepel. Dat betekent dus dat de leden hebben kunnen beslissen en de ledendemocratie werkt. Daar zijn we ontzettend trots op!

 

beeldpvdablog