Voor 4shipping ontwikkelde SWIS een bevrachtingsapp die het mogelijk maakt voor schippers en verladers om vraag en aanbod samen te brengen. Een innovatieve en zelfs revolutionaire oplossing!

Bij SWIS hebben we het geluk om samen te mogen werken met spelers uit allerlei branches; van overheid tot NGO’s, van uitgeverijen tot ziekenhuizen. Als je onze cases bekijkt, wordt die diversiteit bevestigd. Wij hebben regelmatig gezien dat best practices voor de een, ook goed ingezet kunnen worden voor de ander. Zo ook bij 4shipping.
Binnenvaart
De oprichter van 4shipping, Jan Snoeij is een schipperszoon en heeft veel ervaring in de branche. De binnenvaart is een belangrijke transportsector in Nederland en de rest van Europa. Echter, loopt het niet bepaald voorop in ontwikkelingen en er wordt nog weinig gebruik gemaakt van innovatieve websystemen die schippers en verladers het leven makkelijker maken. Met een toekomstgerichte visie en een idee klopte Jan bij ons aan.
Vraag en aanbod samen laten komen
Zijn idee is eigenlijk simpel: voorheen waren schippers en aanbieders van vracht (zand, kiezels, kolen etc.) veel tijd kwijt om overeenstemming te krijgen over een verschepings-klus. Dit ging altijd telefonisch. Jan vond dat dit effectiever kon én professioneler: door middel van een app. Hij vertelt ons: “Ons doel met 4shipping is eigenlijk om het organiseren van het transport kinderspel te maken, makkelijk voor de schipper én voor de verlader”.
Met het principe van vraag-aanbod matching hadden wij al ervaring. Zo ontwikkelden we Grondbank Online waarbij vraag en aanbod van grondpartijen samenkomen en bouwden we de applicatie Railscout, waar je alle mogelijke routes voor vrachtvervoer per trein kunt inzien. We concludeerden al snel dat zoiets ook voor binnenvaart-vracht te realiseren moest zijn.
Schippers zien de aangeboden transporten en doen een bod op een vracht. Zo komen vraag en aanbod snel bij elkaar.

De 4shipping app
We hebben gekozen voor een webapplicatie op basis van Laravel. De webapplicatie is te gebruiken in de browser van je smartphone of tablet en is zo voor iedereen toegankelijk.
Vind snel schippers of vrachten
De webapp biedt de mogelijkheid om verladers te laten tonen welke lading ze willen verschepen, waar naartoe en wanneer. Schippers zien de aangeboden transporten en doen een bod op een vracht. Zo komen vraag en aanbod snel bij elkaar. Als schipper of verlader zie je overzichtelijk welke transporten je allemaal hebt lopen. Alle communicatie loopt via de webapp.
GEO-based
Het hart van de webapp is de kaart. Hierop kunnen schippers het relevante vrachtaanbod (afgestemd op het schip) bekijken. Zo kan de schipper - al voordat de huidige vracht bezorgd is -de volgende vracht op basis van locatie uitzoeken. Verladers zien welke schepen in de buurt zijn of komen die geschikt zijn voor het transporteren van de vracht.
Optimaal inzicht
De webapp biedt de mogelijkheid voor een schipper om de ideale route voor de vaart te plannen. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenschappen van het schip wat de schipper vaart. Ook bevat de webapp veel relevante data voor schippers zoals: locaties van bruggen, sluizen, havens, etc. Per locatie is bekend wat de openingstijden en faciliteiten zijn, zoals laadpalen of dumpstations.
Toegankelijk en realtime
De webapp draait in de browser en is zo voor iedereen toegankelijk. We hebben realtime inzichtelijk welke schepen en ladingen beschikbaar zijn.
De webapp biedt de mogelijkheid voor een schipper om de ideale route voor de vaart te plannen.

Het resultaat
Leuk feitje: vier werkdagen na de lancering had 4shipping al een geregistreerde vlootcapaciteit die groter was dan de vloot van de grootste binnenvaarttransporteur van Nederland.
Ruim 1200 bevrachters en schippers aangesloten op het platform. Ruim 3.000.000 tonaan vracht via het platform vervoerd. 5000+ vaarten verdeeld via de app.
Maar nog veel belangrijker:
Als dit transport via de vrachtwagen was vervoerd kom je naar schatting op 29.175 ton aan CO2 uitstoot. Via de binnenvaart is dit 16.749 ton. Dat een besparing van 12.426 ton aan CO2 oftewel ruim 40%!
Wil je meer weten over dit project of heb je zelf het idee om een soortgelijk systeem op te zetten? Mario helpt je graag verder! Mail hem via mgerssen@swis.nl of bel op 071-5761323.
