4Shipping

Vraag en aanbod succesvol samen: de app van 4Shipping.

Voor 4Shipping ontwikkelde SWIS een bevrachtingsapp die het mogelijk maakt voor schippers en verladers om vraag en aanbod samen te brengen. Een innovatieve en zelfs revolutionaire oplossing!

Bij SWIS hebben we het geluk om samen te mogen werken met spelers uit allerlei branches; van overheid tot NGO’s, van uitgeverijen tot ziekenhuizen. Als je onze cases bekijkt, wordt die diversiteit bevestigd. Wij hebben regelmatig gezien dat best practices voor de een, ook goed ingezet kunnen worden voor de ander. Zo ook bij 4Shipping.  

Binnenvaart

De oprichter van 4Shipping, Jan Snoeij is een schipperszoon en heeft veel ervaring in de branche. De binnenvaart is een belangrijke transportsector in Nederland en de rest van Europa. Echter, loopt het niet bepaald voorop in ontwikkelingen en er wordt nog weinig gebruik gemaakt van innovatieve websystemen die schippers en verladers het leven makkelijker maken. Met een toekomstgerichte visie en een idee klopte Jan bij ons aan.

Vraag en aanbod samen laten komen 

Zijn idee is eigenlijk simpel: voorheen waren schippers en aanbieders van vracht (zand, kiezels, kolen etc.) veel tijd kwijt om overeenstemming te krijgen over een verschepings-klus. Dit ging altijd telefonisch. Jan vond dat dit effectiever kon én professioneler: door middel van een app. Hij vertelt ons: “Ons doel met 4Shipping is eigenlijk om het organiseren van het transport kinderspel te maken, makkelijk voor de schipper én voor de verlader”. 

Met het principe van vraag-aanbod matching hadden wij al ervaring. Zo ontwikkelden we Grondbank Online waarbij vraag en aanbod van grondpartijen samenkomen en bouwden we de applicatie Railscout, waar je alle mogelijke routes voor vrachtvervoer per trein kunt inzien. We concludeerden al snel dat zoiets ook voor binnenvaart-vracht te realiseren moest zijn.

Een afbeelding van de 4shipping app op diverse mobiele devices.

De 4Shipping app

Na maanden van hard werken, konden we op 14 september de 4Shipping app lanceren. Het resultaat? Een app die het mogelijk maakt voor schippers en verladers om vraag en aanbod samen te brengen. De app is in drie talen beschikbaar en regelt het transport in verschillende stappen:
1. De verladers kunnen kun vrachtaanbod publiceren via de app
2. Schippers bieden vervolgens actief op ladingen
3. De slimme app combineert vraag en aanbod snel, volledig automatisch en biedt de verlader de mogelijkheid een definitieve beslissing te nemen.

De app is transparant en biedt mogelijkheden voor onderhandeling. Maar niet alleen tijdens de onderhandelingsfase maak je gebruik van de app. Ook tijdens het transport kan de schipper de verlader op de hoogte houden van het verloop ervan en kunnen zij snel communiceren via een handige chatfunctie.  

Een vliegende start

Momenteel zijn er vier logistieke dienstverleners die actief vrachten aanbieden via de app. Een mooi resultaat: vier werkdagen na de lancering had 4Shipping al een geregistreerde vlootcapaciteit die groter was dan de vloot van de grootste binnenvaarttransporteur van Nederland!

Ook voor de toekomst zijn er nog genoeg ideeën bij 4Shipping. Denk aan: gebruik van gps-posities, automatisch facturatie en het koppelen van de app aan de ERP-systemen van de verladers.

Wil je meer weten over dit project of heb je zelf het idee om een soortgelijk systeem op te zetten? Mario helpt je graag verder! Mail hem via mgerssen@swis.nl of bel op 071-5761323.