Slim boeren is een keuze

Lely_exos

Onder de naam “the yellow revolution”,  ontwikkelt Lely duurzame en innovatieve oplossingen voor het boerenleven. De Lely Exos is een revolutie in het gebruik van ruwvoer. Met het autonoom oogsten en voeren van gras haalt de boer meer voedingswaarde uit zijn land. En zet hij dit om in duurzame melkproductie.

Lely_exos_vergrasconcept

Bij SWIS lopen we graag voorop als het gaat om duurzaamheid en onze missie is om ‘de goeien’ te laten groeien! Niet alleen in de publieke sector maar ook voor commerciële organisaties die zorgen dat we met elkaar beter omgaan met de wereld. Lely en SWIS werken al meer dan 4 jaar samen. In die tijd hebben we Lely geholpen met het realiseren van innovatieve en ‘slimme’ oplossingen, die uniek zijn in de agrarische sector. Slim boeren is een keuze, Lely helpt boeren én hun vee om een aangenamer leven te leiden dankzij innovatieve oplossingen en gerichte services. De boeren kiezen daarbij zelf hoe ze invulling geven aan de dagelijkse dynamiek met daarbij focus op de bedrijfsdoelen voor de lange termijn. Een efficiënte manier van werken met diergezondheid als rode draad.

Wat bedoelen we dan precies met Innovatie?

Lely investeert voortdurend in innovatie en werkte jarenlang in het geheim aan de ontwikkeling van een tweetal producten die recent zijn gelanceerd: de Exos en de Sphere. Lely bouwt zelf het eerste prototype op, voorziet deze van de nodige sensoren en voegt daar embedded software aan toe. Uiteindelijk kan de boer deze machines gemakkelijk bedienen vanaf zijn tablet of laptop! SWIS is ingeschakeld voor het ontwerpen en ontwikkelen van de interface van de applicatie  die dit mogelijk maakt. Hierbij hebben wij ervoor gezorgd dat de boer met een aantal gemakkelijke handelingen deze zeer geavanceerde machines kan bedienen.


The yellow revolution

Onder de naam “the yellow revolution”,  ontwikkelt Lely duurzame en innovatieve oplossingen om het boerenleven een stuk aangenamer te maken. Waarbij ze ook het welzijn van dieren aanzienlijk verbeteren en emissies flink kunnen reduceren. Daarmee lossen ze meerdere problemen op die in de agrarische sector veel aandacht nodig hebben. Met de lancering van  twee nieuwe producten wordt een grote stap gezet. SWIS is trots om meegewerkt te mogen hebben aan deze oplossingen! We hebben Lely begeleid vanaf het eerste prototype tot en met het eindproduct dat nu in de markt staat.

De boer met de Exos zien welke ritten er ingepland staan voor de dag en wat de totale opbrengst is geweest. Ook kan de boer vanuit de applicatie handige overzichten exporteren, waardoor hij ook minder tijd kwijt is aan administratie.

Lely_Exos

Een samenwerking om trots op te zijn

Korstiaan Blokland, Head Lely Innovations legt uit : “Innovatieve toepassingen zoals de Exos en de Sphere kun je niet als een separaat project realiseren, dit moet je in nauwe samenwerking met elkaar doen. Om die reden hebben de teams van SWIS en Lely continu dicht bij elkaar gezeten om het beste voor de boer te kunnen realiseren. Door deze samenwerking hebben we in een korte tijd veel waarde kunnen realiseren. De samenwerking en expertise van SWIS heb ik ervaren als zeer prettig”.

Het Exos versgrasconcept

Het Lely Exos versgrasconcept is een revolutie in het gebruik van ruwvoer. Met het autonoom oogsten en voeren van gras haalt de boer meer voedingswaarde uit zijn eigen land. En zet hij dit om in een duurzame melkproductie. Het verse gras heeft zo’n 10 tot 20% meer voedingswaarde dan kuilgras, wat de meeste koeien in Nederland te eten krijgen. Wanneer koeien veel vers gras eten, wat veel eiwitten bevat, hebben ze ook minder krachtvoer nodig. Daarnaast bespaart de boer aanzienlijk op kosten voor arbeid, mechanisatie en veevoer. Ook helpen we het milieu een handje dankzij de besparing van brandstof die anders verbruikt zou worden in het intensieve verwerkingsproces van kuilgras. Met zijn tablet kan de boer de Exos bedienen. Het kan onder andere gebruikt worden voor het inplannen van ritten, het maken van schema’s en het inzien van eventuele storingen. Ook verzamelt het systeem informatie voor het optimaliseren van het grasland.

De Sphere

Voor een duurzaam melkveebedrijf is het belangrijk om de bodem en gewassen optimaal te voeden en de mineralenkringlopen beter te sluiten. Lely Sphere is een circulair mestverwaardingssysteem voor het scheiden en hergebruiken van mineralenstromen op melkveebedrijven. Deze mineralen worden dan weer ingezet om de bodem en gewassen te voeden. Een kleine aanpassing aan de roostervloer zorgt ervoor dat mest en urine van elkaar worden gescheiden en apart van elkaar worden opgeslagen. Brongerichte scheiding leidt tot minder ammoniak in de stal. De Sphere creëert een luchtstroom door de hele stal en kelder. De mestgassen die onder en net boven de stalvloer ontstaan, worden afgevangen. Dit kan oplopen tot zo’n 10 tot 20 kg per koe, per jaar. Een filter binnen de Sphere zet de ammoniak vervolgens om in stikstofkunstmest. Onderzoek wijst uit dat ammonikemissies uit de stal met 70% worden gereduceerd. Schadelijke gassen kunnen zich hierdoor niet meer ophopen, waardoor de stal een veiligere plek wordt voor mens en dier. Door de extra ventilatie is het klimaat ook een stuk aangenamer. Door de structurele reiniging van de vloer is het ook veel hygiënischer. De boer kan àl deze slimme toepassingen bedienen vanaf zijn tablet.

Wil je meer weten over dit project of heb meteen inspiratie opgedaan om een applicatie te laten ontwikkelen? Mario helpt je graag verder! Mail hem via mgerssen@swis.nl of bel op 071-5761323.

Mario Gerssen