Wanneer er ergens in de wereld een crisissituatie is waarvoor de hulp van USAR ingeschakeld wordt, doen zij een beroep op het systeem wat SWIS voor hen heeft gerealiseerd.

Wat doet het USAR precies?
USAR is een overheidsorganisatie met meer dan 100 specialisten zoals zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. Zij komen in binnen- en buitenland in actie als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Wanneer er ergens in de wereld een crisissituatie is waarvoor de hulp van USAR ingeschakeld wordt, doen zij een beroep op het systeem wat SWIS voor hen heeft gerealiseerd. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit waarbij ze binnen 4 uur in Nederland inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.
Daarbij zijn de politie, defensie, de brandweer, ziekenhuizen, ambulancediensten, lokale veiligheidsregio’s en het instituut fysieke veiligheid betrokken. Met één druk op de knop kunnen 62 specialisten, 8 reddingshonden en 15 ton materieel waar dan ook ter wereld uitgezonden worden in geval van nood. USAR-lid word je niet zomaar, werken binnen bijzondere omstandigheden vraagt om speciale vaardigheden en competenties, alle USAR leden zijn medisch en psychisch fit en hebben een speciale training genoten.
Snel handelen na een crisissituatie
Meldingen over een ramp komen op verschillende manieren binnen bij het USAR, Martijn Boer, Coördinator Headquarters zegt hierover: ‘’Wij worden op verschillende manieren geïnformeerd als zich een ramp voordoet, het kan zijn dat we via het nationale crisiscentrum op de hoogte worden gesteld, maar het gebeurt ook regelmatig dat we via mensen die bekend zijn met onze organisatie worden gewaarschuwd. In het geval van een natuurramp zoals een modderstroom of aardbeving krijgen we een alert binnen via SMS.
Vervolgens bekijken we wat voor berichten er binnenkomen via social media of andere openbare bronnen zoals nieuwskanalen, wat zegt CNN of Al Jazeera bijvoorbeeld? Vervolgens beginnen we vast met het maken van een ‘operationeel assesment’, zijn de omstandigheden zodanig dat wij ons werk hier effectief en efficiënt kunnen uitvoeren? Als het bijvoorbeeld -20 graden vriest op een bergtop van 3000 meter hoogte dan weten we al dat onze effectiviteit helaas nihil zal zijn.’’
Er spelen vervolgens altijd twee zaken, de minister van buitenlandse zaken moet toestemming geven en het desbetreffende land moet officieel een hulpverzoek indienen. Als dit in orde is wordt er een ‘pre-headquarters’ fase opgestart waarbij er vast gekeken wordt wat er nodig is om een inzet te kunnen voorbereiden en uitvoeren.
Martijn Boere: ‘’Bij de ramp in Beiroet waren we binnen 22 uur ter plaatse, de enige vertraging werd veroorzaakt door de COVID-testen die uitgevoerd moesten worden. De database wat SWIS heeft gerealiseerd is enorm belangrijk om alles goed en snel te kunnen regelen. Het systeem houdt bij wie er beschikbaar is om in te zetten, welk materieel er nodig is en hoelang een project waarschijnlijk zal duren.’’
Een applicatie dat levens redt
SWIS werkt al meer dan 8 jaar met USAR, de originele applicatie die we voor hen bouwden was toe aan vervanging. Om de applicatie te verbeteren hebben we een aantal scenario’s getest binnen het systeem en de vaste flow aan handelingen op zo’n manier geoptimaliseerd dat er zo snel mogelijk een team ingezet kan worden. Het is een kritische applicatie die goed moet functioneren wanneer zich een crisissituatie voordoet.
Wanneer er een oproep gedaan wordt voor hulp in binnen- of buitenland formeert USAR een team vanuit een database binnen de applicatie, hierin vind je alle beschikbare personen terug met hun namen en functie. Vanuit het systeem kunnen ze ook vliegtickets boeken via luchthavens of via de luchtmacht, vaak moet het team afreizen naar onherbergzame gebieden. Hierin zijn ook alle vergoedingen opgenomen zodat er een duidelijk inzichtelijk project aangemaakt wordt binnen het systeem. Denk hierbij aan vergoedingen die gelden voor vluchten vanuit bepaalde landen of dagvergoedingen van de specialisten. Voorheen gebeurde veel nog met de hand, om fouten te voorkomen en tijd te besparen is alles geautomatiseerd en nu ook volledig geoptimaliseerd.
USAR rekent 24/7 op het systeem
Het komt om de 5 jaar voor dat er een training in het buitenland wordt georganiseerd voor het gehele team, waarbij er een missie wordt nagebootst. Het doel van deze training is om alle deelnemers opnieuw examen te laten doen. Dit is bij uitstek een goed moment om alle functionaliteiten binnen het systeem te testen. Vanuit SWIS bieden we de garantie dat het systeem dag en nacht naar behoren blijft functioneren.
Martijn Boere: ‘’De database gebruiken we per definitie voor alles wat we doen. Alle relevante informatie wordt hierin bijgehouden, het is als het ware ons ‘moederbord’.’’
Wil je meer weten over deze case of ben je benieuwd naar wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op met Mario Gerssen via de mail of via de telefoon op: 06-12150590.
