Drupal 10 komt eraan: dit kun je verwachten

Artikel
SWIS
28 september 2022

Drupal 9 is nog maar een paar jaar oud, maar moet binnenkort alweer plaatsmaken voor een nieuwe variant: op 14 december 2022 doet Drupal 10 z’n intrede.

In dit artikel lees je wat de update betekent voor jou en je website.

Drupal 10 komt eraan: dit kun je verwachten


Laten we beginnen met een algemene opmerking: hoewel de major release van Drupal 10 eind dit jaar op de planning staat, is het niet nodig om direct in actie te komen. Bij SWIS wachten we liever even op Drupal 10.1. Reden? Vaak zitten er nog wat bugs in de allereerste versie, in dit geval dus 10.0. In de update die hierop volgt, zijn deze foutjes meestal verleden tijd.

Wel raden we je aan om alvast door te geven of wil upgraden naar Drupal 10. Waarom?
Wacht je tot het laatste moment, dan kan het zijn dat wij geen voldoende capaciteit meer hebben om jouw website te upgraden naar Drupal 10. 

En dan nu: alles wat je moet weten over de overstap naar Drupal 10.


Terug naar de basis:
wat is Drupal ook alweer?

Het is een contentmanagementsysteem (CMS) waarmee je eenvoudig de inhoud van je website beheert. Drupal is open-source, wat betekent dat iedereen het vrij kan en mag gebruiken – zonder enige vorm van (commerciële) restricties. Inmiddels bestaat Drupal al meer dan twintig jaar. Gaandeweg heeft het zich bewezen als een betrouwbaar, flexibel en solide platform voor de meest uiteenlopende en complexe websites. En, niet onbelangrijk: het is helemaal gratis.


Ik gebruik nu Drupal 9.
Wanneer moet ik overstappen?

Drupal 9 is per november 2023 ‘end-of-life’, tegelijk met Symfony 4.  Dit betekent dat er vanaf dat moment geen updates meer komen en de kans op veiligheidsrisico’s toeneemt. Hoewel de ondersteuning nog ruim een jaar doorloopt, is het niet slim om tot die tijd achterover te leunen. De upgrade naar Drupal 10 kan namelijk aardig wat tijd in beslag nemen. Hoeveel precies, hangt af van je website. Zo speelt het mee welke modules je hebt geïnstalleerd en of je op maat gemaakte oplossingen van SWIS gebruikt. Om elke overstap tot in de puntjes te verzorgen, reserveren we voor al onze Drupal 9-klanten genoeg tijd in onze upgrade-sprint medio juni/juli (afhankelijk van de release van Drupal 10.1). 

 

Wat is er nieuw in Drupal 10?

De ontwikkelaars van Drupal werken continu aan verbeteringen, onder andere op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak. Ook Drupal 10 biedt weer een heleboel frisse features. Omdat ze niet allemaal relevant voor je zijn, pikken we de belangrijkste eruit.

Een greep uit de functionaliteiten:

  • Olivero-standaardthema (ter vervanging van Bartik);
  • Gin-beheerthema (op basis van de starterkit);
  • CKEditor 5: betere schrijfervaring en modernere bewerking (vervangt CKEditor 4);
  • Beter ontkoppelde ervaring voor ontwikkelaars en sitebouwers, vooral voor menu-/URL-afhandeling;
  • Thema Starterkit-tools voor thema’s op maat;
  • Moderne JavaScript-componenten om sommige toepassingen van jQuery te vervangen;
  • Symfony 6 (ter vervanging van Symfony 4) en PHP 8.1 (ter vervanging van PHP 7) zijn vereist voor beveiliging. 
SWIS Drupal
Joris Meijer - Software Architect @ SWIS

Drupal 9 is nog maar twee jaar oud,
waarom moet ik nu alweer upgraden?

Dit komt door updates van de externe programmatuur waar Drupal van afhankelijk is. Denk hierbij aan Composer, PHP, CKEditor en Symfony. Deze laatste is een van de grootste dependencies. In Drupal 9 wordt Symfony 4 gebruikt, dat nog een jaar wordt ondersteund. Om te voorkomen dat dit uiteindelijk voor problemen zorgt, ontwikkelde Drupal alvast een nieuwe versie. Drupal 10 werkt op Symfony 6 en is qua beveiliging en gebruiksgemak voorlopig helemaal up-to-date.

 


Hoe ziet zo’n upgrade van Drupal 9
naar 10 er precies uit?

Goed nieuws – die stap is relatief klein en daardoor vrij eenvoudig. De developers van SWIS hebben alvast uitgezocht wat ervoor nodig is en weten precies hoe ze Drupal 9-installaties makkelijk kunnen omzetten. Al tijdens de upgrade van versie 8 naar 9 hebben we het installatieproces zo veel mogelijk geautomatiseerd. Daarom betaal je bij ons een extra scherp tarief.

Wat kan ik (nu al) doen?

Je hebt nog even, maar toch is het belangrijk om alvast te kijken wat je moet doen voor een soepele overstap naar Drupal 10. Daarom inventariseert SWIS samen met jou welke van je modules straks nog compatible zijn met de nieuwe Drupal-versie. Natuurlijk laten we het op tijd weten wanneer jouw upgrade op maat klaarstaat. Zodra je alles hebt goedgekeurd, installeren we ‘m voor je.

Waarom moet ik SWIS inschakelen?

Om te zorgen dat je website klaar is voor de toekomst, hebben we op tijd geïnventariseerd wat de upgrade naar Drupal 10 voor jou betekent. Hierdoor zijn onze Drupal 9-modules en -thema’s nu al klaar voor de overstap en updaten we je website snel en effectief – zonder dat jij er last van hebt. Kortom: we zijn helemaal klaar voor jouw overstap naar Drupal 10!


Wacht niet te lang en stap nu over!

Wil je de oude Drupal-installatie upgraden naar Drupal 10?
Het kost voor onze developers tijd om een upgrade zorgvuldig uit te voeren. Wacht je tot het laatste moment, dan kan het zijn dat wij geen capaciteit meer hebben om jouw website te upgraden naar Drupal 10. Wacht daarom niet te lang!

Drupal 9 is nog maar een paar jaar oud, maar moet binnenkort alweer plaatsmaken voor een nieuwe variant: op 14 december 2022 doet Drupal 10 z’n intrede. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over de verschillende versies en lees je wat de update betekent voor jou en je website.