071 - 576 13 23

Bordje weg

Nederland is een fietsland en kent veel fietsroutenetwerken, maar het overkomt iedere fietser wel eens. Je bent lekker een route aan het fietsen, maar je mist een bordje of ziet een beschadigd bord.

Landelijk Fietsplatform

Omdat fietsers vaak niet weten waar zij een melding over de bewegwijzering kunnen plaatsen, komen meldingen bij verkeerde instanties terecht of worden helemaal niet gedaan. Lastig voor fietsers, nog lastiger voor de afhandelende instanties. Want hoe krijgt het Fietsplatform meldingen over het knooppuntnetwerk geautomatiseerd bij de beherende instanties, en hoe kan er gemakkelijk kwaliteitscontrole uitgevoerd worden op de gegevens binnen de organisatie? 

Technische oplossing

Het Landelijk Fietsplatform, coördinatiepunt voor het recreatieve fietsen en beheerder van het netwerk Landelijke Fietsroutes, heeft in antwoord hierop door SWIS het Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om op een eenvoudige manier te melden waar de bewegwijzering van LF-routes en/of knooppuntroutes niet correct is.

GIS-bestanden 

De meldingen worden door middel van de GIS-bestanden van het Landelijk Fietsplatform automatisch gekoppeld aan de juiste beherende instanties. De status van een melding kan worden aangepast en dit wordt dan teruggekoppeld aan de gebruiker. Dit alles gebeurt op basis van Google Maps met daaroverheen een kaartlaag via GeoStart, het product dat de schakel vormt tussen de gegevens en de kaart.

Juiste koppeling

Bijna heel Nederland is met fietsknooppunten bedekt. Onderhoud is versnipperd over zo’n veertig verschillende overheidsinstanties. De coordinatie zorgde voor veel extra werk. Maar dat is met de komst van het nieuwe platform verleden tijd. Het Meldsysteem koppelt elke melding met de juiste beheerder. De regionale beheerder neemt de melding in behandeling en onderhoudt ook de verdere communicatie met de melder. Ook meldingen over het landelijke LF-netwerk worden via het centrale meldsysteem doorgegeven.

Mobiele melding

De basis, de mogelijkheid om gebreken van LF routes en knooppuntsystemen bij één centraal punt te melden, was gelegd met de bouw van de website “Meldsysteem Nederland Fietsland.” Een goed begin, maar nog niet het einde. De mogelijkheid om eenvoudig met je mobiel een melding te doen ontbrak nog.

ContactformulierContactpersoon

Heb je ook een webwens?

Menno denkt graag met je mee. Laat hem weten wat hij voor je kan doen en hij belt of mailt je snel.