SWIS strijdt voor duurzaam en betrouwbaar internet

Artikel
SWIS
31 mei 2021

''Voor mij draait SWIS om het ‘waarmaken van ideeën’. De magie om met het toevoegen van digitale technologie ‘iets’ een factor X beter, makkelijker en mooier te maken.''

het verhaal achter SWIS

Je hebt SWIS in 1999 opgericht met een bepaalde visie, wat was dat?

Ik voelde heel sterk dat de opkomst van het internet alles zou veranderen en daar wilde ik onderdeel van uit maken. Ik studeerde eind jaren negentig politicologie en de eerste website die ik bouwde was voor de PvdA in Leiden. Ik was actief in de werkgroep ’Communicatie Technologie’ waarbij we nadachten over de impact van technologie op de samenleving. De voor- én de nadelen.

Daarnaast waren we als werkgroep verantwoordelijk voor alle digitale communicatie middelen van de afdeling en zag ik de verandering voor mijn ogen voltrekken. Het belangrijkste communicatiemiddel van de afdeling was het papieren ledenblad: De Partijgenoot. Dat verscheen een paar keer per jaar en daar ging de helft van het afdelingsbudget naar toe. Het maken van een blad kost veel geld en tijd. Artikelen verzamelen, opmaken, printen, rapen, nieten en vervolgens verdelen onder de zogenaamde ‘verspreiders’. En wat gebeurt er regelmatig na al die moeite? In mijn geval verdween de Partijgenoot na een minuut of 5 in de papierbak.

Daarom zijn we toen als werkgroep een wekelijkse e-mail nieuwsbrief begonnen. Actueler, minder tijdrovend en vele malen goedkoper. Na verloop van tijd werd de nieuwsbrief gekoppeld aan de website waardoor leden én feitelijk iedereen op artikelen en blogs kon reageren. Het werd interactief en was meteen een groot succes. We merkten steeds vaker dat raadsleden van verschillende partijen én journalisten op ‘onze’ website met elkaar in discussie gingen. Het veranderde de manier waarop in Leiden politiek werd bedreven. Dat gaf mij persoonlijk een enorme kick.

We spreken hier over ruim 20 jaar terug, veel mensen hadden nog niet eens een vaste internetaansluiting, maar voor mij stond vast dat dit medium alles zou veranderen. Dat was de motivatie om met SWIS te starten. De experimenten en de lessen die ik als vrijwilliger opdeed waren de perfecte leerschool om een bedrijf mee te bouwen en organisaties te helpen verandering tot stand te brengen.

Voor mij draait SWIS om het ‘waarmaken van ideeën’. De magie om met het toevoegen van digitale technologie ‘iets’ een factor X beter, makkelijker en mooier te maken. Dat werkt verslavend, ook na 20 jaar. Er is wel wat veranderd in 20 jaar. Het internet is volwassen geworden, maar daarmee zijn de vraagstukken ook complexer geworden. Je ziet organisaties soms vastlopen in de complexiteit en helaas ook de nadelen van digitale technologie ervaren. Maar ook dat is een mooie uitdaging, om organisaties te helpen digitale verandering in goede banen te leiden.
 


Wist je al meteen dat Open Source de toekomst was?

In de kern draait het internet voor mij om het publiekelijk delen van kennis en informatie. Het internet is van ons allemaal. Dat is voor mij het oorspronkelijke DNA van het internet en Open Source is daar onlosmakelijk mee verbonden. De beschikbaarheid van Open Source tools als Linux, Apache, MySQL en PHP maakten het voor SWIS en miljoenen anderen mogelijk om tegen geringe kosten websites te ontwikkelen, te hosten en niet afhankelijk te zijn van één of meerdere bedrijven en bijbehorende licentiemodellen. Open Source zit dus vanaf het begin al in het DNA van SWIS.

We hebben als SWIS heel lang op basis van Open Source technologie ons eigen CMS ontwikkeld. Dat ging best lang goed, maar uiteindelijk zagen we dat het verstandiger was om gebruik te maken van volwassen oplossingen waar wereldwijd miljoenen organisaties gebruik van maken en vele duizenden ontwikkelaars aan mee ontwikkelen.

Met betrekking tot Content Management waren er voor ons twee serieuze opties: WordPress en Drupal. Om onze klanten beter te kunnen faciliteren hebben we heel specifiek gekozen om met Drupal te gaan werken. Met als reden dat het technologisch het beste aansluit op onze manier van werken. Drupal heeft een wat hogere leercurve dan Wordpress, maar als voordeel dat het een stuk robuuster en veelzijdiger is voor de oplossingen die wij voor klanten ontwikkelen. Vanaf het moment dat we met Drupal werken zijn we onze oplossingen met de Drupal community gaan delen.

Naast Drupal voor onze content-rijke websites gebruiken we vaak Laravel in combinatie met Vue voor de meer complexe en unieke applicaties die we ontwikkelen. Laravel is ook Open Source en beschikt over een zeer actieve community waar we aan bijdragen.

''Bij SWIS denken we na over de impact van technologie en de technologische mogelijkheden om het internet op de juiste koers te houden.''

Matthias_event_spreker

Wat vind jij de ultieme kracht van Drupal?

Drupal is één van de kampioenen van het Open Web. Ze gaan heel bewust om met bijvoorbeeld standaarden en toegankelijkheid. En zijn ze één van de beste, zo niet de best georganiseerde open source community. Visie op het Open Web en de slagkracht van de community vormen de ultieme kracht van Drupal.

We merken aan onze klanten bij de overheid, uitgeverijen en goede doelen dat er steeds bewuster wordt nagedacht over het belang van Open Source. Soms is dat ingegeven door idealisme, maar veel vaker door welbegrepen eigenbelang om bijvoorbeeld vendor lock-in en oplopende licentiekosten te voorkomen.


We steunen vanuit SWIS the Trusted Web Foundation, waar staan zij voor en waarom is dit belangrijk?

The Trusted Web Foundation heeft als doel betrouwbaarheid onderdeel te maken van het design van het internet. In de basis is het internet ontworpen om computers met elkaar te laten communiceren. De protocollen zijn er op gericht om snel en efficiënt data te kunnen delen, maar vertellen ons niets over de betrouwbaarheid van de informatie die we met elkaar uitwisselen. Daarvoor zijn we afhankelijk van algemene fatsoensnormen en ons eigen gezonde verstand. Helaas is het zo dat we online steeds meer te maken hebben met copy-cats, trolling, fake news en phising.

De betrouwbaarheid van het internet heeft een flinke knauw opgelopen. The Trusted Web is een initiatief om met timestamping en blockchain technologie het internet transparanter te maken. In het kort komt het er op neer dat het technisch een stuk eenvoudiger wordt om de echtheid en afzender van content vast te stellen. Het doel is om ‘trust’ onderdeel te maken van het protocol waarmee we informatie uitwisselen. Daarmee geven we aan dat het internet computers met elkaar verbindt, maar primair een netwerk is om mensen met elkaar te verbinden.

Onze bijdrage aan the Trusted Web Foundation is dat we specifiek voor Drupal een module hebben ontwikkeld om dit mogelijk te maken. De module draait nu in Bèta op onze eigen website, maar stellen we op korte termijn als Open Source beschikbaar. Met deze stap dragen we als SWIS een steentje bij aan het betrouwbaarder maken van het Open Web. Het is belangrijk dat het internet van ons allemaal blijft en dat we de herkomst van informatie beter kunnen verifiëren.

Een open en betrouwbaar internet is niet alleen belangrijk om ons te beschermen tegen ‘bad actors’ en mensen die graag anoniem hun gal spuwen, maar ook om te voorkomen dat we ons volledig uitleveren aan een paar grote tech-bedrijven die zichzelf als een veilige en betrouwbare haven proberen te profileren en daardoor steeds dominanter worden.

Bij SWIS denken we na over de impact van technologie en de technologische mogelijkheden om het internet op de juiste koers te houden. Hoe houden we het web open, betrouwbaar en toegankelijk? Dat moeten we met z’n allen doen. Voor SWIS een mooi doel om voor te strijden. En als ik het heel persoonlijk maak dan heb ik geleerd dat kennis macht is en vind ik dat we die macht zo eerlijk mogelijk moeten verdelen.

Benieuwd wat SWIS voor jou kan betekenen? 

Heeft dit artikel jou getriggered en ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen op jouw reis naar Digitale Transformatie? Lees hier meer over de diensten die wij aanbieden. 

verhaal van SWIS