Remt Legacy Software jouw innovatie?

Artikel
SWIS
18 maart 2020

Het is in bijna elke organisatie aanwezig: Legacy Software. Softwaresystemen die op een dag een sta-in-de-weg zijn voor vernieuwing binnen je organisatie. Je voorziet een groot en kostbaar traject om dit op te lossen. Gelukkig kan het ook anders. We vertellen het je in vier overzichtelijke stappen.

Foto van een oude computer

Stap 1: Focus op wat wél kan. 

Je huidige software vormt een belemmering voor vernieuwing. Frustrerend! Maar vergis je niet: door inventief te zijn is er meer mogelijk dan je denkt. Misschien is het slim om nog even te wachten met die omvangrijke en dure software update. Wij bouwen lichte en gebruiksvriendelijke toepassingen - bij voorkeur in Laravel - bovenop je bestaande systemen. Goede kans dat die dure software update van je ERP, CRM, DAM of PIM-systeem dan helemaal niet nodig is. Maar eerst is het belangrijk dat je antwoord hebt op stap 2.

Strip over Legacy Software
Afbeelding: Dilbert.com (door Scott Adams)

 

Stap 2: Weet wat je wilt

Je hebt misschien al een idee van wat je wilt. Of een vage richting. Tijd om dit concreet te gaan maken. Zoals Covey al zei: Begin met het eindresultaat voor ogen. Hou het klein en overzichtelijk. Bepaal wat je morgen wilt bereiken. De basisvragen waar je - wat ons betreft - per definitie antwoord op nodig hebt zijn:  

  • Wie zijn je klanten/eindgebruikers en wat zijn hun behoeften? 
  • Wat zijn de belangrijkste features en business goals? 

Bij SWIS helpen we klanten vaak bij deze stap. Soms helpt het als iemand van buiten je organisatie de vragen stelt. Het dwingt je om superconcreet te worden. We doen dit in de vorm van een Strategisch Sessie of een Design Sprint waarbij je in vijf dagen van globaal idee naar prototype gaat.

Stap 3: Weet wat je aan je huidige software hebt

Je weet dus wat je wilt. Mooi! Misschien biedt je huidige software wel kansen om je doel te bereiken. Of zijn er juist hobbels op de weg. Het gaat erom dat je gaat inventariseren waar je aan toe bent met je legacy systemen. Daarom ga je nu je huidige tech landschap in kaart brengen en beoordelen. Geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag.

Stap 4: Maak het klein

Goed werk! Je weet wat je wilt en ook welke kansen en uitdagingen je huidige software biedt. Vanaf nu kijk je alleen nog maar vooruit: elke dag is een kans om een stap(je) richting je einddoel te zetten. Het helpt om - vanuit het perspectief van je klant/eindgebruiker - op te schrijven wat je software moet kunnen. Voor onze klant Lisman Forklifts maakten we een backoffice op maat met Laravel en zag zo’n story er bijvoorbeeld zo uit ‘Als gebruiker wil ik een nieuwe machine digitaal kunnen inboeken zodat iedereen in het bedrijf realtime inzicht heeft in de status van een vorkheftruck.’ De medewerkers zijn zo af van de dubbele administratie: eerst op papier en daarna inkloppen op de computer. Al deze wensen verzamel je op een backlog en prioriteer je. Zo weet je precies wat je allemaal gaat doen om je doel te bereiken en in welke volgorde. 

Dat was ‘m! Valt best mee toch? Bij SWIS worden we warm van dit soort trajecten en we helpen je er dan ook graag bij. Meer weten? Neem contact op met Floris.

"Onze klanten willen geen low code of no code oplossing maar snel werkende software zonder hoge licentiekosten. Dat is precies wat we leveren bij SWIS."

Foto van Matthias Snoei