Gebruiksvriendelijke kaartoplossingen voor websites

Met ruim 15 jaar ervaring is SWIS de online geo-expert
Artikel
SWIS
11 januari 2021

Eind oktober lanceerden we samen met de Universiteit van Amsterdam de Campuskaart; een interactieve kaart waarop de campus online te bezoeken is. De Campuskaart geeft aankomende studenten aan de UvA in COVID-tijd de gelegenheid alvast rond te kijken op hun toekomstige campus. Bij SWIS hebben we veel ervaring met het maken van dit soort geo-oplossingen. 

Kaart van Universiteitskwartier van de Universiteit van Amsterdam

Toepassingen van online locatie vanaf 2005

Locatie geeft inzicht en overzicht. Kaarten helpen je verbanden te zien, die je anders ontgaan. Het vertelt je wat dichtbij is en wat ver weg. En dat is vaak bepalend of jij iets relevant vindt of letterlijk een ver-van-je-bed-show. Met onze geo-toepassingen wijzen we gebruikers de weg naar de informatie die voor hen het meest relevant is. 

Al vanaf de komst van Google Maps naar Nederland in 2005 houden we ons bezig met online kaartoplossingen in context. De eerste website die we maakten op basis van Google Maps was het verkiezingsprogramma voor de PvdA (let op: het is hier 2006!). De Leidse kiezer kon hiermee op de plattegrond zijn wijk, zijn straat en zelfs zijn eigen huis via zijn postcode terugvinden. De programmapunten van de Leidse PvdA in zijn directe omgeving waren vervolgens meteen zichtbaar. Zo hoefde de kiezer geen lange lappen tekst door te lezen op zoek naar die punten die voor zijn buurt van belang zijn, maar kan hij met een paar drukken op de knop zien wat de PvdA in die buurt wil doen. Relevante informatie dus, op basis van locatie.

Met Mappi zijn gemeentes verzekerd van een goede presentatie van hun kaarten, zijn deze eenvoudig te beheren via een CMS en kunnen ze gebruik blijven maken van eigen en publieke data.

Een screenshot van de Mappi kaart van Amsterdam

Mappi

Met ons eigen product Mappi realiseren we online kaartoplossingen op gemeente-websites. Inmiddels maken 18 gemeentes gebruik van dit product. Met Mappi zijn gemeentes verzekerd van een goede presentatie van hun kaarten, zijn deze eenvoudig te beheren via een CMS en kunnen ze gebruik blijven maken van eigen en publieke data. We zien Mappi dan ook niet als concurrentie voor de bestaande Geo Informatie Systemen (GIS) bij de gemeente, maar als aanvulling. Samen zorgen we ervoor dat de bestaande data op een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke manier - voor de beheerder en de gebruiker -  gepresenteerd wordt.

Custom oplossingen

Naast Mappi realiseren we ook custom kaartoplossingen in context. Bijvoorbeeld voor de Kaart van Amsterdam, Amsterdam Bereikbaar, de kaart van Leiden en GroningenBereikbaar.

BouwenaanRotterdam.nl toont op een aantrekkelijke manier de realisatie van 50.000 nieuwe woningen.

Kaart van RotterdamBouwt.nl

BouwenaanRotterdam.nl

De gemeente Rotterdam wil meer transparantie creëren in de bouwsector in de stad. Een van de vragen was om te tonen waar, en hoe, dagelijks de schouders worden gezet onder de realisatie van 50.000 nieuwe woningen de komende jaren. Dit hebben we gedaan door gebruik te maken van de bestaande dataset waarin de gemeente alle gegevens heeft staan over bouwprojecten in de stad. De onderliggende kaart wordt hierbij van het bestaande GIS aangeleverd. Door hier een visuele laag overheen te leggen is deze een stuk duidelijker en aantrekkelijker voor de bezoeker. Deze custom oplossingen voegen meerwaarde toe aan de kwaliteit van de website én de ervaring van de bezoeker. We zijn dan ook trots op het resultaat! 

Heb jij een uitdaging waarbij locatie een rol speelt en wil je daarover sparren? Maak een afspraak met Mario. Dan zorgen we samen voor inzicht en overzicht.

Mario Gerssen