Waarom Drupal jouw CMS moet zijn

Drupal: Het open source CMS voor duurzame digitale verandering

Als je een nieuwe website gaat bouwen is een van de eerste vragen die waarschijnlijk in jou op komt: welk CMS is het beste geschikt voor wat ik wil? Er zijn ontzettend veel content management systemen beschikbaar en elk CMS heeft zo zijn voor- en nadelen. Ga je bijvoorbeeld voor Wordpress, Joomla of een closed-source CMS?

Het zijn stuk voor stuk allemaal goede systemen, maar wij vinden er eigenlijk maar één de beste! En dat is Drupal. Wij leggen je graag uit “Waarom Drupal jouw (volgend) CMS moet zijn” en waarom SWIS zo graag met Drupal werkt.


Drupal

Drupal zag het eerste levenslicht in 2001. Drupal bestaat dus al méér dan 20 jaar.
Het CMS gaat dus al heel wat jaren mee en heeft zich kunnen onderscheiden als een betrouwbaar, flexibel en solide platform voor de meest uiteenlopende, maar ook complexe, websites.

Vanaf de eerste dag al is Drupal open-source en dat blijft het. Drupal valt onder de GNU GPL Open Source project licentie. Dat betekent dat iedereen Drupal mag gebruiken (ook commercieel), de code mag veranderen en nieuwe functionaliteiten mag toevoegen.


Core maintainers

Het kloppend hart van Drupal

De “core” van de applicatie wordt onderhouden door een groep van Drupal-enthousiastelingen en Drupal-developers, de zogehete Drupal Core Maintainers.
Onze technical director, Björn Brala, is een van die Core Maintainers. Hij draagt bij aan de implementatie van de {JSON:API} standaard binnen Drupal.

Björn Brala - Technical Director @ SWIS

Naast de groep Core Maintainers is de Drupal-community groot en erg actief.
Wereldwijd dragen zo’n 1,3 miljoen developers bij aan Drupal. Men ontwikkelt nieuwe modules (zoals WordProof for Drupal) en andere belangrijke functionaliteiten.


Is Drupal beter dan ál die andere Content Management Systemen?

Wat je bij veel andere CMS ziet is dat de basis op orde is, máár heb je extra maatwerk functionaliteiten nodig? Dan ben je aangewezen op (extra) plug-ins. Bij Drupal krijg je veel functionaliteiten eigenlijk al out of the box. De maintainers hebben de functionaliteiten al standaard ingebouwd in de core van Drupal. Kortom: Drupal is echt een alles-in-één-pakket.

Maar mocht je bepaalde functionaliteiten missen in Drupal, geen nood, Drupal is namelijk gebouwd met het oog op flexibiliteit (en schaalbaarheid). Functionaliteiten kunnen makkelijk worden gebouwd en toegevoegd aan Drupal zelf. Het CMS is zó flexibel, dat de meest uitdagende en complexe websites prima in Drupal gebouwd kunnen worden.

Zo veilig als een fort

De grote groep Drupal-developers zorgt dat bugs snel gevonden en opgelost worden. Met regelmatige updates houden zij jouw website veilig en vertrouwd.

Data portabiliteit - jouw website (en data) is ook écht jouw website

Door welk bureau je jouw Drupal-website ook laat bouwen, er bestaat in Drupal geen Vendor Lock-in. Dit betekent dat jouw website makkelijk verhuisd kan worden naar een nieuw webbureau. Handig als je bijvoorbeeld niet te tevreden bent over je huidig Drupal bureau. Je zit dus niet vast één leverancier: iedere developer met Drupal-kennis kan met jouw site aan de slag.

Het gebruik van Drupal is gratis

Zoals gezegd wordt Drupal verspreid onder de GNU GPL-licentie. Dit betekent dat iedereen Drupal, gratis, mag installeren. Je betaalt dus geen licentiekosten zoals bij andere (closed source) CMS-en vaak wel het geval is. 


Drupal, Facts & Figures

 

  • Drupal is wereldwijd het zesde meest gebruikte CMS (marketshare 2%);

  • Meer dan 1 op de 16 websites wereldwijd draait op Drupal; 

  • 12% van de top 100 websites draait op Drupal;

  • 71% van de universiteiten wereldwijd gebruikt Drupal als CMS;

  • De Drupal community bestaat uit meer dan 1 miljoen developers/enthousiastelingen;

  • Er zijn ruim 50.000 modules voor Drupal beschikbaar;

  • Drupal 9 is de laatste release (Juni 2020), Drupal 10 wordt verwacht in december 2022;

 

Je bent omringd door de groten der aarde

Er zijn talloze organisaties die gebruik maken Drupal. Van kleine spelers tot de grote merken wereldwijd. Een greep uit de merken die Drupal als CMS gebruiken:

 

Wereldwijd

 

 

Tesla - Drupal Website
24kitchen Drupal

Nederland


Techniek

Headless en koppelingen

Drupal is erg geschikt als headless CMS. Gebruik Drupal als back-end, en met de API breng je de content naar verschillende front-ends. Dat kan de Drupal front-end zijn, maar ook een VueJS voorkant of bijvoorbeeld een app.

Door middel van API’s kun je makkelijk koppelingen maken tussen Drupal en andere systemen, denk hierbij bijvoorbeeld aan je backoffice, zoals een CRM-systeem, product catalogus of een tool als MailChimp.

Op die manier kun je systemen met elkaar laten communiceren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een productomschrijving, die bijgehouden wordt in de backoffice, en je met een API en via Drupal kan tonen op jouw website.

Drupal & DXP

DXP staat voor Digital Experience Platform, en is de volgende stap in je online klantcontact. Het stelt je in staat om op een relevantere manier verbinding te maken met je bezoekers, door op een slimme manier het gedrag van je website bezoekers te volgen en automatisch (anonieme) klantprofielen aan te maken. Dankzij deze techniek is het mogelijk om in realtime, op het juiste moment, de juiste content te laten zien. Zo ervaren bezoekers een unieke ervaring, waardoor zij beter geholpen zijn. Zo speel je beter in op de behoeftes van je klanten.

SWIS koppelt systemen als Unomi, Mautic en Drupal aan elkaar om je bezoekers zo een gepersonaliseerde ervaring te bieden. Volledig open-source, en met respect voor de privacy van je bezoekers.

Meer over DXP

Wat is DXP precies?Vijf redenen om te geloven in een open DXP

Drupal versies & upgrades

Met de actieve (core) community wordt Drupal met elke release steeds maar beter, krachtiger en functioneler. Ongeveer elke twee jaar komt er een (major) release en wordt Drupal weer een stapje beter.

Naast deze major releases worden er ook elk halfjaar minor releases uitgegeven (8.1, 8.2 etc).

Hiernaast zie je een screenshot van de allereerste versie van Drupal (versie 1.1). Drupal heette toen nog drop.org.

 

Drupal 1.1

De geschiedenis van (major) releases:

Drupal 5 -  15 januari 2007
Drupal 6 – 14 februari 2009
Drupal 7 – 5 januari 2011
Drupal 8 – 19 November 2015
Drupal 9 – 3 juni 2020

Drupal 10 is inmiddels volop in ontwikkeling, en wordt eind 2022 verwacht.

Drupal 10: upgrade nu

Iedere 3e woensdag van de maand kán het zo zijn dat Drupal een update uitbrengt (security release). Bij SWIS beoordelen de impact ervan en updaten dan, als het nodig is, je website. 

End of life (EOL)

Omwille van de veiligheid worden Drupal versies na een bepaalde tijd uit gefaseerd en niet meer ondersteund. Dit heet end-of-life (EOL). Dit betekent dat er geen nieuwe security-updates meer uitkomen, maar ook dat bugs niet meer worden opgelost. Zo zijn Drupal 7 en Drupal 8 in november 2023 end-of-life. Draait jouw website nog op een oude versie? Dan is het nu tijd om in actie te komen.

6 redenen waarom je nu moet upgraden naar Drupal 9

Zit je nog op Drupal 7? Een migratie van Drupal 7 naar 9 betekent in feite de herbouw van je website. Er zit ruim tien jaar tussen de twee versies, dus er is in de tussentijd veel veranderd. De upgrade is een flinke klus, maar biedt ook kansen.

Zit je nu op Drupal 8? Dan is een migratie naar Drupal 9 vrij eenvoudig. We raden je aan om meteen te upgraden naar Drupal 10.

Drupal 10 komt ook al aan! Dit jaar (december 2022) wordt de nieuwste release van Drupal vrijgegeven, Drupal 10. Overigens is de migratie van Drupal 9 naar Drupal 10 een kleine stap.

Meer weten over Drupal upgrades?

 

Upgraden naar Drupal 9 Upgraden naar Drupal 10


SWIS ❤️ Drupal

SWIS is al 8 jaar Drupal specialist. Alle developers binnen SWIS ademen Drupal, sterker nog, we leveren een actieve bijdrage aan de Nederlandse Drupal-community. Zo zit Björn, Technical Director bij SWIS, in het bestuur van stichting Drupal Nederland en hebben Mario Gerssen (Accountmanager) en Rolf van der Krol (software architect) een rol bij de organisatie van de DrupalJam.

SWIS heeft in die 8 jaar flink wat Drupal websites gebouwd voor uiteenlopende klanten. Denk aan Naturalis, de Nationale (kinder)ombudsman en Diabetes.nl (oplevering 2023).


Cases


De Drupal-prijzenkast van SWIS

SWIS heeft al meerdere awards binnengesleept, waaronder Splash Awards. De Splash Awards zijn de Oscars van de Nederlandse Drupal wereld. Met deze Drupal-websites won SWIS prijzen:


Meer weten over Drupal?

SWIS helpt je graag met jouw digitale transformatie. Van strategie tot UX-design en van development tot livegang. We staan je graag bij tijdens jouw reis naar een duurzame website.

Vul onderstaand formulier in of neem contact op met Mario Gerssen, accountmanager bij SWIS.

 


Mario helpt je graag met jouw Drupal website

Neem contact op met Mario via mail of 071-576 13 23

Mario Gerssen - Accountmanager @ SWIS